Министър Нанков: Българското Черноморие не е застрашено от водна криза (ОБНОВЕНА)

Министър Нанков: Българското Черноморие не е застрашено от водна криза (ОБНОВЕНА)

„Всички живеещи по българското Черноморие трябва да са спокойни – в язовир „Камчия” за следващата поне година и половина има осигурена вода. За воден режим или криза не може да се говори”. Това заяви на брифинг в Бургас заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който е на инспекция в бургаско заедно с министъра на околната среда и водите Емил Димитров. 

Преди да дадат изявление пред медиите, двамата се срещнаха с кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков и провериха на място състоянието на язовирите "Ахелой" и "Порой". Двата водоема се готвят за резервни варианти за захранване на южното черноморие в случай на нужда.  Екоминистърът заяви, че на този етап място за тревоги няма. В момента обемът на язовир "Камчия" е 174 млн. кубични метра.  
"За следващата година нито Варна нито Бургас могат да се притесняват, защото има вода, язовирът е с количество, което позволява повече от година да може да тече вода, дори и при усилен туристически сезон. Нямаме проблем с водоснабдяването. Черноморието тази година няма да има проблеми с водата. Ще има вода и за промишлеността през язовир "Георги Трайков", а тези два язовира за питейна вода, които закачаме са една огромна придобивка за Бургас, за да може да изкара една година, дори и без "Камчия" да подава вода към вас, а тя винаги ще подава", каза екоминистърът Емил Димитров и допълни, че е ходил лично на място до язовир Камчия, както и до язовирите "Порой" и "Ахелой", които трябва да станат резервоари за Бургас. "Сега работата по тях ще протича не в авариен режим, а съгласно всички нормативни процедури. „Ако не беше валяло, трябваше да наложим иконимии на Варна и трябваше да намерим тук вода. Язовирите са в лошо състояние, защото не са полагани никакви грижи за тях, откакто са дадени на „Напоителни системи“. Но пък са готови язовири, защото е практически почти невъзможно да се направи нов язовир. Затова към декември месец това беше нашата алтернатива, да ги направим резервоари за Бургас. Искахме най-хубавите тръби, най-хубавите помпи, най-добрите съоръжения. Така че в момента, в който влязат в експлоатиция, да се напълнят и така, че дори и да спре язовир "Камчия", град Бургас да има вода за една година, без да усети, че язовирът не е включен. В момента нямаме място за притеснение за цялото Черноморие. Варна имат от три места възможност да получат вода, те я полчават от две сега. В момента язовирът е на ниво 174 млн., имаме 98 млн. питейна вода, която може да дойде за Варна и Бургас. Годишно ползвате 90 млн. Значи имате за повече от 1 година“, каза още екоминистърът.   
Николай Нанков посочи, че пред бургаското "ВиК" стоят още няколко спешни задачи, които трябва да се изпълнят в област Бургас. Една от тях е аварийното водоснабдяване на селата Маринка, Димчево и Твърдица, които преди две седмици бяха наводнени. „Има резервиран бюджет от Българския ВиК холдинг и предстои внасянето на проекти за две от селата”, каза зам.-министър Нанков.
Той посочи още, че тази година, за разлика от миналата, има много валежи, които са създали проблеми в някои планински райони, където се активизираха тежки срутищни процеси. „За съжаление в този период други дейности, освен аварийно обрушване на скатове, не могат да бъдат извършвани. Има заделен бюджет от АПИ и през пролетта и лятото опасните участъци ще бъдат обследвани", заяви зам-министър Нанков и допълни, че всички пътни отсечки, по които има опасност от срутища, ще бъдат затваряни до пълното им обезопасяване. 
Той заяви още, че до края на деня АМ "Люлин" ще бъде отворена за движение в посока Перник.
"За съжаление, в този период освен аварийни и палиативна дейности не могат да бъдат извършвани. Но в рамките на пролетните и летните месеци има заделен бюджет от миналогодишния такъв по отношение на обмрежвания, обрушвания и работа с аплинисти по тези участъци", допълни Николай Нанков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.