Над 70 000 неактивни и безработни души са намерили работа по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Това отчете зам.-социалният министър Зорница Русинова по време на заседание на парламентарната Комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Тя отчете, че общо над 210 000 души са получили различна форма на подкрепа по оперативна програма. През стажове и обучения 50 000 души са преминали. Близо 70 000 лица в неравностойно положение са получили подкрепа с осигуряване на социални и здравни услуги. В изпълнение на дългосрочната политика на правителството по политиката за деинституционализация 20 000 деца са включени в мерки, подкрепящи ранното детско развитие, превенция от изоставяне и изпадане в бедност, подчерта Русинова.

Тя посочи, че към 11.03.2019 г. размерът на програмираните средства по оперативната програма възлиза на 2,0961 млрд. лева, което е 98,14 % от бюджета на програмата за настоящия програмен период. Броят на сключените договори е 2641, като тяхната обща стойност е 1,6 млрд. лв. Размерът на извършените плащания е 860 млн. лв., което е малко над 40% изпълнение спрямо финансовия план на програмата.

По време на заседанието народните представители отличиха оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ като една от най-успешните програми по време на настоящия програмен период 2014-2020 г.

По оперативната програма за Храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020 средногодишно 270 000 пакета хранителни продукти от първа необходимост са достигнали до 600 000 нуждаещи се лица. 210 партньорски общини пък са предоставили топъл обяд на 51 000 потребители чрез изградените обществени трапезарии.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Караянчева на аудиенция при папа Франциск

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и водената от нея българска делегация пристигна на аудиенция при папа Франциск в Апостолическия дворец на площад “Сан Дамазо” във Ватикана.

Борисов: Образованието става основен приоритет в проекта на Национална програма за развитие 2030

България ще изведе образованието като основен приоритет в проекта на Национална програма за развитие 2030. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, съобщиха от правителствената информационна служба.