Намериха тонове пестициди в халета на старо летище  (ОБНОВЕНА)

Намериха тонове пестициди в халета на старо летище (ОБНОВЕНА)

Пращат за обезвреждане в чужбина

Четири тона пестициди са открити край град Койнаре. Опасният отпадък е бил в резервоари в халета на бивше летище. Оставени са там още през 90-те години. Това обясни екоминистърът Емил Димитров, който е на място. По думите му се очаква на същото място да излязат още 10 тона. 

Министър Емил Димитров и зам.-главният прокурор Десислава Пиронева посетиха два обекта в община Червен бряг, за които има сигнали за загробени пестициди, предаде Нова телевизия. Един от обектите се намира в близост до Койнаре, а другият – в село Радомирци.

„Целта на проверката е да се обезопасят тези места”, обясни Пиронева.

„Издадохме заповед да се направи инвентаризация в цялата страна на загробени в критично състояние пестицити. Проблемите датират от 90-а година. Това са пестициди от 60-те и 70-те години, местени от склад в склад”, коментира пред журналисти Емил Димитров. По думите му се разкриват все повече места със загробени опасни отпадъци. „Искаме да видим кои са най-критични и да започнем да ги чистим. Трябва да съгласувам действията си с прокуратурата”, добави той. 

„Имаме десетки складове в страната, на които ги има. Например в бивши ТКЗС-та, със съборени сгради. Данните ще бъдат обобщени”, коментира екоминистърът. „Поне най-опасните ще се опитаме да ги обезвредим. Това ще стане в чужбина”, добави той. Средствата за това ще бъдат взети от други дейности, които могат да изчакат.

Констатациите от проверката на обекта до гр. Койнаре е установила, че негодни и излезли от употреба ПРЗ се намират в поземления имот и са загробени. По информация от общината, ПРЗ са загробени през 1999 г. в бетонна щерна за бордолезов разтвор с приблизителни размери 10x2,5 м, покрити са с бетонна плоча, затрупана с пръст. При проверката е установено, че няма знак за опасност. Количествата пестициди по данни от общината са 15 000 кг смесени ПРЗ с неустановен състав и произход.

„Ролята на ВАП, която разпореди проверката, е да види начинът, по който се изпълняват указаните действия от една страна. От друга тук е и наблюдаващият прокурор, който да извърши лична проверка, за да може да е на терен и да възприеме конкретно обстановката и при решаване на преписката да формира най-правилен избор за действителното фактическо положение. Целта на проверката е да се обезопасят тези места, така че да не създават опасност за живота и здравето на гражданите“, заяви зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева в град Койнарево. 

При проверката на обекта в село Радомирци е установено, че той се намира на територията на бивш стопански двор, на около 100 метра от напорен резервоар за питейно-битово водоснабдяване на с. Радомирци. По информация на кмета на селото, негодните за употреба ПРЗ са събрани, завити с полиетилен и загробени в основите на срутилия се склад. Количествата пестициди са около 4000 кг смесени ПРЗ, с неустановен състав и произход.

„Предстои да се установи колко са и къде се намират обектите със загробени пестициди, както какво е състоянието им и и какво е количеството заровени ПРЗ , както и каква процедура, колко време и какви средства ще са необходими, за да бъдат обезопасени и да не се създава никаква опасност, както за замърсяване на водоизточници, така и да няма остатъци в почвата, които да създадат опасност за здравето и живота на хората“, заяви пред журналисти зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева по време на проверката на обект в село Радомирци.

„От гледна точка на безопасността всичко тук е обезпечено. В с. Радомирци има около 4 тона загробени пестициди, при втория обект са видимо около 15 тона, колко ще излязат още не е ясно. Очакваме междинни и крайни доклади от МОСВ, те ще извършат възможно най-бързи проверки. В зависимост от резултатите, които ни предоставят, ние ще преценим дали е необходимо да се извършат и други действия“, заяви наблюдаващият прокурор от ВАП Красимир Ангелов.

Това са част от местата, при които по разпореждане на ВАП ще се извършат проверки от МОСВ, Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции на складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.