Намаляват продажбите на нови дизелови автомобили в ЕС и в България

Намаляват продажбите на нови дизелови автомобили в ЕС и в България

Продажбите на нови дизелови автомобили в ЕС е намалял с 16,4 процента до 1,3 милиона автомобила през периода април-юни тази година. Това сочат публикуваните днес данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Пазарният дял на дизеловите коли също е спаднал - с 5 процентни пункта спрямо същия период преди година, уточни асоциацията. Германия обаче отчита леко повишение на търсенето с 3,5 на сто.

В България през разглежданото второ тримесечие има спад от 26 процента на продадените нови дизелови автомобили до 3992 бройки, се посочва в съобщението на сайта на асоциацията. В целия ЕС понижението е 16 на сто до 1 286 404 бройки.

Близо две трети от продадените нови коли в ЕС през тримесечието април-юни са били бензинови.
Около 2,4 милиона нови бензинови автомобила са регистрирани в блока, което е увеличение на годишна основа с 1,7 на сто. Италия отчита най-голямото увеличение на годишна основа - 27,4 процента.
На пет големи европейски пазара, без Германия, търсенето на бензинови коли е нараснало.

В България през второто тримесечие на годината са регистрирани 6018 нови бензинови автомобила или с 8,5 процента повече спрямо същия период миналата година. Автомобилите, които се зареждат с електричество (ECV), представляват 2,4 процента от новите продажби на коли в ЕС, а всички автомобили с алтернативно захранване (APV) са 9,2 процента от пазара на ЕС. 

За второто тримесечие на годината новите регистрирани коли с алтернативно захранване в България са били 1378 спрямо 396 същия период миналата година. В целия ЕС продадените нови автомобили от този тип са били 379 796 или с 28,5 процента повече на годишна основа.

В България през второто тримесечие на годината са продадени 55 автомобила, които се зареждат с електричество, спрямо 24 през второто тримесечие миналата година. В целия ЕС новите продадени коли от този тип са били 98 553 или с 35,6 процента повече на годишна основа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.