Намаляват нивата на фини прахови частици във въздуха на Варна

Намаляват нивата на фини прахови частици във въздуха на Варна

Нивата на фини прахови частици (ФПЧ10) във въздуха на Варна в годишен аспект намаляват, но се запазва увеличен броят на допустимите превишения на средноденонощната норма.

Това сочи отчетът за изпълнение на актуализираната „Програма за намаляване на емисиите  и достигане на утвърдените норми за вредни вещества в атмосферния въздух на община Варна“ за 2020 г., който беше разгледан на днешното заседание на ресорната комисия към Общинския съвет.

Основните замърсители на въздуха във Варна остават битовото отопление и пътният транспорт. През миналата година всички регистрирани наднормени стойности са отчетени само през отоплителния сезон. В автоматичната измервателна станция до СУ „Ангел Кънчев“ са отчетени 32 превишения на средноденонощната норма от 50 µg/m3 за ФПЧ10, а в станцията в кв. „Чайка“ – 19.

Изчислено е, че при изгарянето на твърди горива за отопление в домакинствата се емитират 43,4% от общото количество ФПЧ10. Делът на пътния транспорт при формиране на емисиите е 42,8%, което го прави втория по значимост източник на замърсяване. Прогнозата за Варна е, че до края на 2021 г. емисиите на ФПЧ10 трябва да намалеят с 77 тона от сектор „битово отопление“, а от транспорта – с 66 тона.

В дневния ред на заседанието беше включена и покана към Община Варна да участва в проект „Загрижен за чистия въздух във Варна“. Тя е от частна компания, която предлага в сътрудничество с още няколко фирми да почисти двигателите на общински автомобили с водородна технология, за да се намалят емисиите на въглероден диоксид, които старите коли отделят.

Общината няма да има никакъв финансов ангажимент, а с реализирането на проекта ще се подобри екологичната среда във Варна, аргументираха се вносителите на предложението. Съветниците решиха да отложат точката и да бъде свикано нарочно заседание на комисията. На него ще бъдат поканени  представители и на други варненски компании със сходна дейност, които да представят визията си за развитие на идеята така, че услугата да стигне до повече хора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.