Намаляват 4 пъти популацията на дивите прасета

Намаляват 4 пъти популацията на дивите прасета

В Дания строят ограда и ги избиват до крак

Популацията трябва да се се намали 4 пъти от сегашните 1,2 на 0,3 на 100 хектара площ или едно животно на 300 ха. Това каза д-р Георги Чобанов, директор в БАБХ по време на семинара за борбата срещу Африканската чума по свинете (АЧС), провел се в столицата.

„Най-важен е контролът върху популацията на дивите свине. БАБХ апелира отдавна тя да се редуцира до приемливи нива. За сравнение, популацията през 2011 г. беше около 45 хил., а към момента се дискутира число между 90 хил. и 120 хил. или над 2 пъти повече“, каза още той.

„След началото на ловния сезон са взети общо 3100 проби, като 1100 от тях са от убитите при първия разрешен лов диви прасета. „Всяка една проба, която се взима, се описва, така че имаме точна информация за всичко и тя се изпраща на Европейската комисия“, обясни Чобанов.

На въпрос на „Монитор“, дали агенцията има достатъчен капацитет за изследването на пробите д-р Петя Петкова, зам.-директор на БАБХ, обясни че с това се занимават и регионалните лаборатории във Велико Търново и Стара Загора. „Първоначално пробите се изследват за трихинелоза и след това за Африканска чума по свинете. Агенцията има достатъчен капацитет“, категорична бе тя и добави, че засега нито една от пробите не е положителна за вируса.

Във връзка с разпространението на болестта във Варненско, д-р Чобанов посочи, че големите свинеферми в района не са засегнати от рестрикциите. „Ограниченията са за личните дворове и малките ферми. На 30 октомври трябва да приключи проверката и да се прецени дали да има отмяна на мерките, които са наложени за тази част от страната. „Очаквахме доста по-активно съдействие от стопаните, затова проведохме активна информационна кампания. Но, за съжаление, индикациите, които получаваме, е, че съседни на засегнати села например изобщо не знаят за болестта“, поясни д-р Чобанов. По думите му в БАБХ има опасения, че болестта може да повтори. „Затова апелираме стопаните да заколят по-рано прасетата си, а да не чакат Коледа“, каза още той.

В семинара участва и д-р Стен Мортенсен, началник на отдел здравеопазване на животните към Служба по здравеопазване на животните и безопасност на храните в Дания. Той информира, че парламентът на богатата западноевропейска страна е взел решение за изграждане на ограда по границата с Германия срещу дивите прасета. „Преди години в Дания нямаше диви прасета, но те идват от съседната страна. За това сме решили в близките години отново да занулим популацията им“, обясни той.

На събитието стана ясно още, че АЧС вече е констатирано в 9 страни от ЕС, сред които и България. В Европа заразата е проникнала през Грузия и Русия.

На въпрос на „Монитор“ има ли внос на свинско месо от въпросните държави, д-р Петя Петкова, поясни, че доставките са забранени само от конкретни райони и решение за въвеждането на ограниченията или вдигането им се взема от Европейската комисия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.