Намаляваме енергийното потребление с близо 32% до 2030 г.

Намаляваме енергийното потребление с близо 32% до 2030 г.

Спестяване на 27,89% първично енергийно потребление и 31,67 на сто крайно енергийно потребление до 2030 г. за жилищни и нежилищни сгради, цели „Пътна карта 2030, 2040, 2050“ към проекта за Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради до 2050 г. Това заяви в писмен отговор на депутатски въпрос регионалният министър Петя Аврамова.

Припомняме, че проектът е дело на Министерството на енергетиката, регионалното ведомство, Агенцията за устойчиво енергийно развитие и Фонд мениджър на финансови инструменти в България. Той се извършва с подкрепата на Европейската банка за възстановяване и развитие, а целта му е постигане на енергийно ефективен и декарбонизиран сграден фонд в страната до 2050 г. Към момента документът е съгласуван от отделните министерства и се очаква да бъде приет от Министерския съвет.

В Пътната карта са поставени конкретни цели за спестена енергия, обновена площ и спестени въглеродни емисии за жилищните и нежилищните сгради за периодите до 2030 г., 2040 г., 2050 г., които са в съответствие с Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на страната за периода 2021 – 2030 г.

В стратегията са изчислени и необходимите инвестиции за повишаването на енергийната ефективност и обновяването на сградния фонд в страната въз основа на анализ на реално изпълнени проекти по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ и др.

Посочените в стратегията инвестиции са за мярка енергийна ефективност и не включват съпътстващи ремонти и конструктивно усилване, в случай че са необходими такива. Тяхната точна оценка може да бъде постигната единствено след техническо обследване на сградата и изготвяне на инвестиционен проект, подчертава Аврамова.

Съгласно направен анализ на инвестициите за жилищни сгради, обновени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съпътстващите разходи за ремонт

достигат до 30 % от инвестицията за енергоспестяващите мерки.

По отношение на сгради със сериозни конструктивни проблеми, разходите за усилване са индивидуални и не могат да бъдат прогнозирани.

В края на 2019 г. по поръчка на МРРБ бе изготвен преглед и анализ на националния жилищен сграден фонд в страната и бяха формулирани политики и мерки за неговото обновяване.

Общото техническо състояние на жилищните сгради - конструктивната им устойчивост и съответствието им със съществените изисквания към строежите може да бъде най- достоверно оценено в техническия паспорт на сградата, казва още ресорният министър Аврамова в отговор на друг въпрос. Такъв се съставя за новите строежи от основното застрояване след 2007 г., а също и след реконструкция, основно обновяване, ремонт или преустройство на съществуващ строеж.

Срокът за съставяне на паспорти за всички съществуващи строежи на основното застрояване е до 2022 г.

Към момента процентът на съществуващите жилищни сгради, изградени преди 2007 г. със съставени технически паспорти, все още е нисък. Те са предимно сгради, които са участвали в различни програми за обновяване и подобряване на енергийни характеристики. Търсят се законови и технически решения за ускоряване процеса, като се обсъждат и възможностите за цифровизация на техническите паспорти и създаване на бази данни при системна свързаност на всички общини.

“Повишаването на енергийната ефективност на жилищните сгради е част от жилищната политика на страната, фокусирана основно върху установяване на работещ механизъм за подходящо управление и поддържане на жилищния фонд”, посочва Аврамова.

Сред основните цели на разработения през 2018 г. проект на Национална жилищна стратегия с хоризонт на действие до 2030 г. са разрешаване на два от най-мащабните проблеми в национален аспект: „лошо поддържане на жилищния фонд“ и „ниска енергийна ефективност“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.