0

И маме тенденция на непрекъснато намаляване на семействата във Варна, които получават месечни социални помощи по Закона за социално подпомагане и Правилника за неговото приложение.

Имаме тенденция на непрекъснато намаляване на семействата във Варна, които получават месечни социални помощи по Закона за социално подпомагане и Правилника за неговото приложение.

Може да се каже, че броят на тези семействата трайно намалява, съобщи Адриана Григорова, шеф на общинската дирекция „Социално подпомагане“ във Варна. 396 месечни помощи е отпуснала Дирекцията по програмата за предоставяне на социални помощи при прилагане на диференциран подход за първото 6-месечие на 2018 година.

„Намалението на подпомаганите лица и семейства, спрямо същия период на миналата година, е с 15%, като този процент на намаление се запазва трайно през последните години. Отпуснатите средства са 275 000 лева. 151 лица от тези, които получават помощите, са обхванати в програмите за полагане на общественополезен труд.

Със спиране на помощта за период от два месеца са наказани 10 души, а на други 7 помощта е прекратена за срок от 2 години, заради повторен отказ за полагане на обществено полезен труд“, каза още Григорова. Тя подчерта, че социалните работници от дирекцията редовно извършват проверки за действително упражняване на общественополезен труд от лицата, получаващи помощите.

За анализирания 6-месечен период във Варна са извършени 16 регулярни проверки, свързани с организацията и изпълнението на общинските програми за полагане на общественополезен труд.

20 деца в риск са настанени при близки и роднини през последните 3 месеца, коментира и Анна Конукова, ръководител на отдел „Закрила на детето“ към общинската дирекция „Социално подпомагане“ във Варна. 10 от разглежданите случаи са нови, а за 10 деца настаняването е продължено.

По данни на отдела, общо старите и нови случаи на настанени деца през тази година при близки и роднини към 30 юни е 108, като 63 от тях получават месечна помощ. По-голяма част от случаите са свързани с дългосрочна грижа, насочват се да ползват и услуги съм центровете за обществена подкрепа.

Въпреки това, има по 2-3 случая годишно, при които независимо от оказваната подкрепа и консултиране, настанените пораснали деца бягат от домовете си или стават майки и раждат други деца. Това са предимно около 16-годишни момичета, настанени при баби и дядовци, където разликата в годините и ценностите между поколенията, е доста голяма, а контролът-малък.