Апелативният съд във Велико Търново намали присъдата на акушерка, осъдена заради причинена смърт на родилка и бебето и.

Севдалина К. бе осъдена затова, че през есента на 2013 г поради немарливо изпълнение на служебните си задължения, представляващи източник на потенциална опасност в АГ отделението на габровската болница, е станала причина за причинена смърт по непредпазливост на родилката Десислава А. и бебето и Александър. Според тезата на обвинението, акушерката не е разпознала спешен случай на раждане с повишен животозастрашаващ риск при преносване на плода в майчината утроба, не е назначила кардиотокографски анализ, не е извършвала системен контрол и наблюдение на родилката и не е отчела състоянието и промените в него, настъпили по време на дежурството и. По този начин тя е нарушила Правилата за добра медицинска, записани в Мединиския стандарт по Акушерство и гинекология и Закона за здравето.

Окръжният съд в Габрово е признал подсъдимата за виновна и е постановил присъда от три години условно и лишаване от правто да упражнява лекарска професия за същият период от време. Апелативния съд обаче зема предвид смекчаващи вината на лекарката обстоятелства, а именно, че тя е направила всичко зависещо за спасяване живота на детето и родилката. И поради това намалява присъдата и на две години.

Подсъдим по процеса е и бившият шеф на АГ отделението Димитър А., който е осъден от първата инстанция на три години условно и лишаване от право да упражява лекарска професия за същия период. За него съдът определя, че наложеното му наказание е справедливо и не подлежи на промяна. Решението на апелитавните съдии подлежи на последен протест и обжалване пред ВКС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини