Намален износ свали цените на тока за бизнеса

Намален износ свали цените на тока за бизнеса

Само за 2 дни те се вдигнаха и паднаха с по стотарка за мегаватчас

Намален износ в четвъртък е свалил цените на тока за бизнеса, научи „Монитор“. Според шефа на БЕХ Валентин Николов това е най-вероятната версия за рязкото поевтиняване.

По думите му просто капацитетът на електроенергийната система у нас и в съседните страни не е бил достатъчен. Той припомни, че част от износа от България за Гърция минава и през съседните Турция и Северна Македония и може и там да е имало


проблеми с преносните възможности на системите.

От началото на седмицата цените на енергийната борса отчитат огромни колебания, доближаващи дори стотина лева за мегаватчас в два последователни дни. Така в сряда за четвъртък бе постигната рекордната цена за месеца от 335,51 лв. за мвтч, за петък обаче тя се срива до 240,90 лв. или с близко стотарка. Данните от сайта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) в сегмента „Ден напред“ сочат, че за сряда токът също е бил над психологическата граница от 300 лв. и отчете ниво от 301,73 лв./мвтч.

Иван Хиновски от Българския енергиен форум смята, че причина за колебанията на цените в сегмента е неравномерното участие на пазара на някои от големите тецове. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев причината е в липсата на добри правила за търговия с електроенергия. Той добави обаче, че от началото на месеца Полша и България държат най-ниски цени в сегмента. Браншовикът уточни, че и


за петък сме с едни от най-ниските цени,

отново заедно с Полша. По думите му колебанията на борсата се дължат и на липса на управление на предлагането. „Колебанията не се дължат на недостиг, защото има износ“, поясни Велев.

Данни от сайта на ЕСО сочат, че в четвъртък около 17:00 часа българската енергетика е осигурявала за износ товар от около 1734 мегавата, като най-голям е бил експортът за Сърбия в размер на 509 мегавата.

Във връзка с високите цени на промишления ток у нас от Българската федерация на индустриалните консуматори на енергия (БФИЕК) са изчислили, че средната цена за базов товар в сегмента „Ден напред“ за август е 218,17 лв./мвтч, което е почти тройно поскъпване спрямо година.

Според Иван Хиновски обаче поскъпването на тока не е нелогично, защото в цяла Европа цените на електроенергията вървят нагоре и това в немалка степен се дължи на поскъпването на природния газ.


ЕК ни подгони за големите тецове

ЕК иска ясен план от България за затваряне на въглищните централи и гаранция, че парите за регионите няма да отидат само в София. Това са двете условия, поставени от Брюксел, за да бъде приет за разглеждане Националният план за възстановяване и развитие и Споразумението за партньорство за настоящия програмен период 2021-2027 г.

Става ясно още, че Еврокомисията не иска обтекаеми думи за закриване на централите като "скоро" или "дългосрочно", а точно фиксирани дати по години - какво ще се случва, като това трябва да бъде изрично записано в двата документа, за да бъдат отпуснати парите.

Съгласно европейските изисквания всяка страна трябва да приеме Интегриран план в областта на енергетиката и климата до 2030 г. България има такъв план, в който обаче ясно не е посочен срок за закриването на въглищните централи.

Съгласно Парижкото споразумение за климата, което България е подписала, всички страни са се съгласили да закрият въглищните си централи до 2030 г., за да бъдат постигнати целите за намаляване на замърсяването на атмосферата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.