Наложиха мораториум върху отдаването на концесии

Наложиха мораториум върху отдаването на концесии

Два проекта за решение за налагане на мораториум върху действия на Министерски съвет бяха приети и обединени днес в правната комисия в НС.

Първият Проект за решение за налагане на мораториум върху определени действия за Министерския съвет в оставка беше предложен от лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Вторият Проект за решение за налагане на мораториум върху отдаването на концесии, продажбата на държавни и общински болници и назначенията в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие беше предложен от председателката на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова и Виктория Василева.

Хамид Хамид от ДПС определи предложението на Мая Манолова като "по-прецизно". Същата позиция зае и Ива Митева от "Има такъв народ".

Дебатът за това кой проект е по-пълен раздели депутатите в комисията, поради което беше и решено двата текста да бъдат обединени. Последва и гласуване точка по точка - за обединяване в крайна сметка на двата проекта.

Така текстът предвижда мораториум върху предоставянето на концесии, включително определянето на концесионни такси, както и предоставянето на разрешения за търсене и проучване или за проучване на подземни богатства.

Освен тези действия се иска забрана и на вземането и предоставянето на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг, както и да не се правят промени в състава на органите за управление и контрол на публични предприятия, на държавни болници, както и избор или назначаване на еднолични управителни органи. Мораториум се налага и върху разпоредителните сделки. 

В обхвата му са и предоставяния на държавни заеми. Отпадна точката за мораториум върху сключване на нови договори за обществени поръчки над 1 млн. лв., предвид риска това да обхване доставки на лекарства и ваксини.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.