Наливаме половин милион за разпечатване на изпитите

За матурата и НВО в 4-ти клас вече са изплатени 185 000 лв.

Наливаме половин милион за разпечатване на изпитите

111 000 седмокласници и десетокласници показват знания тази седмица

Половин милион ще бъдат платени за разпечатване на изпитните материали, които са необходими за провеждане на матурите през май и през септември, както и националните външни оценявания в 4-ти, 7-и и 10-и клас през учебната 2020/2021 година. Общо 516 000 лв. са предвидени за отпечатване и пакетиране на свитъци за белова и листове за отговор с бланка, посочват от образователното министерство за „Монитор“.

Половината от изпитите вече се проведоха, затова и част от сумата вече е изплатена. „Към настоящия момент са изплатени 185 099 лв. за държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване в 4-ти клас“, уточняват от образователното ведомство.

Всеки ден до края на седмицата предстоят и изпитите за 7-и и 10-и клас, на които ще се явят повече от 111 000 ученици. Националното външно оценяване по български език и литература е в сряда (16 юни), а по математика – в петък (18 юни). На 17 юни ще бъде оценяването по чужд език, участието в което е по желание. НВО на десетокласниците ще започва в 8 часа, а за седмокласниците – в 9 часа.

Учениците ще се допускат на изпитите с маски и срещу документ


за самоличност (лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт). Изисква се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една зала ще работят не повече от 10 деца. Подготвени са изпитни зали за карантинирани ученици. Към 15 юни в домашна изолация като контактни с болни са 16 седмокласници и 49 десетокласници.

На изпитите може да се ползва химикалка с черно мастило, молив и гума, а за изпита по математика – също линия, пергел, триъгълник. Ако ученикът е с нарушено зрение, са разрешени брайлова машина, брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, техническо средство за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.


Националното външно оценяване на седмокласниците ще се проведе в 1699 училища.


Очаква се на изпитите по български език и литература и по математика да се явят над 59 800 деца. Изпитът за тях е в две части. В първата част в рамките на един час учениците решават тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, и една - с разширен свободен отговор. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.

За първи път през тази година ще се проверят знанията и в 10-и клас. Изпит ще има в 999 училища за над 51 600 ученици. Те ще имат 90 минути, за да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Има също задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи във връзка с дадена теза. Изпитът включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.

За да избегне технически проблем с изтеглянето на изпитните материали, два дни преди първия изпит Министерството на образованието и науката е организирало стрес тест. Всички училища, в които ще се проведат национални изпити, влязоха в платформата на МОН, свалиха изпратения файл и го разархивираха с паролата под него. В министерството не са постъпили сигнали за затруднения.

Изпитната зала и сградата могат да се напускат след първите 60 минути от началото на изпита, в случай че ученикът е приключил окончателно и е предал изпитната си работа.

Десетокласниците, които ще се явят на изпит по чужд език, трябва да имат минимум 60% правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка. Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.