Жителите и гости на София ще могат да си наливат напълно безплатно минерална вода от новия аквапарк в града, който в момента се строи. Водната атракция ще бъде в парк „Възраждане“, а строителството й се очаква да приключи през ноември. Това стана ясно след като кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира обекта.

Водоналивният кът ще бъде разположен пред обслужващата сграда и достъпът до него ще бъде денонощен. „Реално изграждаме нови 25 дка пространство, като 19 от тях са реално парково пространство, а на останалата територия за първи път в София ще бъде изграден обществен аквапарк“, обясни Фандъкова.

На терена ще бъдат изградени 5 открити басейна – три, от които детски, един развлекателен с дълбочина 140 см и хидромасажен. Проектът предвижда 2 водни пързалки тип „ролба“ с по 1 улей и 1 пързалка с 3 успоредни улея в северната част на комплекса, предназначени за лица с ръст над 130см. В зоната ще има закрит басейн и SPA център с ползване на минералната вода от находището „Баталова воденица“. Водният атракцион ще може да приеме до 500 посетители. В обслужващата сграда ще бъде разположено и заведение за бързо хранене. В зелените площи е предвидено поставянето на 130 пейки, шезлонги и 2 чешми. Пет зелени площадки ще бъдат разположени в периферията на парка в близост до второстепенните подход. Специална атракция ще бъде съществуващият сега голям дъб с корона с диаметър 25 метра. В централната зона на парка ще бъдат оформени поляни за слънчеви бани, пикник и свободни игри. „Над 60% от дейностите са изпълнени – цялата подземна инфраструктура е готова“, констатира Фандъкова.

Кметът на София припомни, че в момента се възстановя и минералната баня в Банкя, където работата трябва да приключи следващата година. Предстои и обявяване на процедура за възстановяване на банята в „Овча Купел“. „Преди няколко дни обявихме и процедурата за парк „Дружба“, където ще обновим детски площадки, ще се изгради зона за спорт и ще се оформи пространството към понтона“, каза Фандъкова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Класните стаи със зони за отдих, забавачките - с лехи за моркови

В класните стаи на учениците от първи до четвърти клас ще бъдат обособени зони за отдих, в които малчуганите да отмарят от уроците и да играят. В забавачките пък ще бъдат отделени природни кътове с лехи, в които хлапетата да засаждат моркови, картофи и други зеленчуци, билки и цветя. Това става ясно от проекта на наредбата за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, който е публикуван за обществено обсъждане.

Ще се покриват заплати, осигурителни вноски и транспортни разходи

Държавата плаща на работодатели да наемат безработни

Ще се покриват заплати, осигурителни вноски и транспортни разходи

Агенцията по заетостта приема заявки от работодатели, които желаят да получат финансова помощ при наемането на безработни. Това съобщиха от ведомството.

МОН ги праща да практикуват по европроект за 46 млн. лв.

44 000 студенти тръгват на платен стаж

МОН ги праща да практикуват по европроект за 46 млн. лв.

44 000 студенти ще получат възможността да практикуват в реална среда специалността, в която се обучават. Младежите ще могат да изкарат стаж в рамките на 240 астрономически часа за половин година, след който ще получат удостоверение и еднократна стипендия в размер на 600 лева.