Наклони, разгледай и пипни! Или как да проверим парите си

Наклони, разгледай и пипни! Или как да проверим парите си

Познаваме ли нашите банкноти? Какви са техните защити срещу фалшифициране и как да постъпим, когато съмнителни банкноти попаднат при нас? Тук ще намерите отговорите на тези въпроси и ще разберете кои характеристики и защитни елементи на българските банкноти можете да проверите без специални средства.

Българските банкноти се произвеждат чрез сложни печатни технологии. Това позволява лесното им различаване от фалшификатите, без да е нужно специално оборудване. Необходимо е само да пипнете, да разгледате и да наклоните банкнотата, съветват от Българска народна банка.

ПИПНЕТЕ шумящата и твърда хартия. За да усетите релефния печат, прокарайте пръст по лицевата страна на банкнотата или леко я подраскайте с нокът. Така ще почувствате, че на някои места мастилото е релефно.

РАЗГЛЕДАЙТЕ банкнотата срещу светлина, за да видите водния знак, осигурителната нишка и номиналната стойност, изписана в регистъра на проглед (изображение, видимо при поставяне срещу източник на светлина). Тези три защитни елемента могат да се видят както от лицевата, така и от обратната страна на всяка истинска банкнота.

НАКЛОНЕТЕ банкнотата, за да разгледате холограмната лента, а при купюрите от 50 и 100 лв. – и елементите с променящ се цвят.

БНБ лови по над 100 фалшиви банкноти на месец

Най-голям брой банкноти в обръщение са с номинал 50 лева, а с най-малък – 5 лева. Най-много неистински банкноти задържани за първите три месеца на тази година са с номинал 20 лева, следвани от 50-левките, 100-левките и 10-левките.

Съвет: Винаги проверявайте повече от един защитен елемент. Ако имате съмнения, сравнете банкнотата с друга, за която сте сигурни, че е истинска.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.