Най-верният слуга на смъртта

Най-верният слуга на смъртта

Свикала Смъртта своите най-верни слуги и им заявила: Решила съм да поставя царската си корона върху главата на онзи от вас, който най-много ми е служил. Изправил се Гладът, поклонил се и казал: „Короната се пада на мен. Аз моря малко и голямо. Не чакам да му дойде времето. И правя това, откакто свят светува.“ „Твоето е нищо, - възразила Войната. - Толкова често в един ден аз повалям хиляди. Царице, короната трябва да е за мен.“ „Вие сте чудни! - нетърпеливо извикала Чумата. - Аз покосявам всички хора като мухи, откъдето и да мина. Зачерням цели държави. Царице, аз заслужавам короната.“ Рекла тогава Смъртта: „Вие сте добри и верни служители. Вярно е, че морите, но вашата смърт плаши хората и те бягат от вас. Но има една, при която хората идват доброволно. Тя ги забавлява. Тя ги весели. И през това време, когато си мислят, че се наслаждават на живота, тя ги опропастява и излага на риск. Коси живота им. И това върши по цялата земя.“ Всички погледнали към една мълчалива, но наперена фигура. „Короната е твоя!“ - отсъдила Смъртта и прегърнала Самонадеяността.

Тази притча приляга за безкрайната война по пътищата. За неспирната черна статистика. Някои пият и шофират. Други се дрогират и шофират. Трети не спазват ограниченията за скорост. Четвърти не се съобразяват с пътните условия. Пети просто си натискат педала на газта до дупка, за кеф, за адреналин, от радост, от мъка. Сякаш са безсмъртни. Но Оная с косата вече е дала царската короната на Самодеяността и тя не прощава на никого.

22-годишен рожденик и 18-годишна абитуриентка загинаха в БМВ, което се заби в задната част на паркирал ТИР край Русе. Каквито и да се окажат конкретните причини за катастрофата, това няма да ги върне. Четирима души са мъртви, след като друг ТИР навлезе в лентата за насрещно движение в Монтанско в участък на пътя с ограничена скорост до 60 км/ч и при мокра пътна настилка, и удари колата им, която се заби в камион. Всичко това само в рамките на 12 часа.

Най-тъжното от всичко е, че историята учи, че никой не се учи от историята. Няма по-голяма сила от Самонадеяността, в което и да е от нейните проявления. А тя е най-верният слуга на смъртта.

Може би безразсъдството по пътищата ще намалее, когато бъде прогонено от страха. Всички сме съгласни, че няма смисъл от безсмислени жертви. Магията на живота не трябва да бъде прекъсвана по такъв начин.

Веднъж попитали мъдър човек какъв е смисълът на живота. Той отговорил: „Да живееш. Някои си мислят, че смисълът на живота е любовта, но как можеш да обичаш, без да живееш? За някои това е мечта, но как можете да я постигнете, без да имате живот?“

Затова, в името на живота, трябва да има страх от Самодеяността, в случая по пътищата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.