Най-тесни жилища строят в Пиринско, най-просторни – в Габровско

Най-тесни жилища строят в Пиринско, най-просторни – в Габровско

Краят на 2019-а с рекорден брой нови домове

Жилища с най-малка полезна площ са получили разрешение за ползване през първото тримесечие на миналата година в Благоевградска област, а с най-голяма - в района на Габрово. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

В Пиринско за периода са били пуснати в експлоатация 35 жилищни сгради с 99 жилища, като жилищните помещения, включително и кухните над 4 квадрата


са се простирали средно на 66,7 кв. м

На другия полюс е област Габрово. Там броят на новите сгради е 17 с 19 жилищни единици със средна площ от почти 235 квадрата, като в случая явно става дума основно за едно- и двуфамилни къщи. Подобно е положението и в Софийска област, където между началото на годината и края на март са получили разрешение за ползване 65 сгради с 68 жилища. Новите домове там се простират средно на 140 кв. м. Районът е един от 14-те от общо 29 обхванати от проучване на държавната статистика, където средната полезна площ на новите имоти от сегмента е над 100 квадрата.


Столицата също е над тази граница


макар и само с 2,7 кв. м отгоре. За първото тримесечие в административния център на страната са били пуснати в експлоатация 99 сгради. Броят на жилищата в тях е 852, като по този показател София-град е лидер. Най-много жилищни сгради за периода обаче – 100, са получили разрешение за ползване в област Варна с 699 жилища със средна полезна площ от почти 96 квадрата.

От останалите райони с по-многолюдни градове на трето място е област Пловдив. Под тепетата са вдигнати сгради колкото в столицата, с 308 жилища, чиято полезна площ е почти 112 кв. м. В Русенско са били пуснати 10 нови жилищни сгради със 170 апартамента, простиращи се средно на 81 квадрата.


Област Бургас е втора по-най-тесни нови жилища

Там за първото тримесечие имотите от сегмента са 440 със средна полезна площ от едва 70 кв. м. Същата е квадратурата във Врачанско, където разрешение за използване са получили 2 къщи с 3 жилища. Същият брой нови къщи е регистриран и в съседната област Монтана, а в района на Видин през първите 3 месеца на 2020-а не е бил пуснат в експлоатация нито един жилищен имот. В Силистра пък жилищата са само 3. В Кърджали обаче акт 16 са получили 21 нови жилищни сгради със 186 жилища, чиято средна полезна площ е от почти 105 квадрата.

Общият жилищни брой сгради за периода, получили разрешение за ползване в страната, е 751, а на жилищата в тях - 3473 и обща полезна площ от 326 076 кв. м, като средно на един апартамент (къща) тя е 93,9 кв. м.

Данните на НСИ сочат още, че за последните 4 години най-много жилища - около 4100, са били пуснати в експлоатация в последното тримесечие на миналата година. Броят на сградите също е рекорден - почти 1000.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.