Най-старата фабрика за шоколадови и захарни изделия в Бургас наема хора над пенсионна възраст и осигурява много добри условия на труд за лица с увредания, стана ясно по време на посещение в нея и семинар, организирани от Министерството на труда и социалната политика.

В предприятието работят 414 човека. От тях 28 % са хора над 55 години. Заетите пряко в производството на тази и над тази възраст са 46 на сто.

„За нас е от изключително значение да запазим работниците след пенсионна възраст, тъй като те са с дългогодишен стаж и познават всички производствени процеси, както и тяхното обновяване в годините, каза Ирена Чолакова – директор на дирекция „Човешки ресурси”.

От работещите 48 човека са с над 20-годишен стаж, тези с над 30 години стаж са 40, като един от тях е навъртял в предприятието 47 години.  

Осигурени са и работни места за лица с увреждания. Съгласно изискванията на Закона за хората с увреждания фирмата трябва да поддържа 2% такива места, които към момента са 8, но предприятието е назначило 9 човека. По Кодекса на труда задължението за поддържане на места за лица с увреждания е 5 – процентна квота, което означава 20 трудоустроени човека. Към момента по изискванията на КТ в предприятието работят 12 човека с увреждания. Основно те се набират чрез бюрото по труда, като задължително трябва да бъдат с 50 и над 50 % неработоспособност.

„За някои от тях естеството на работа е подходящо, но за други сме пригодявали работни места”, поясни Чолакова.

Средната работна заплата в предприятието е малко над средната за страната, която към момента е 1200 лева.

Чолакова увери, че се спазват всички мерки по отношение на спазване качеството на храните, както и осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд. Допълнително предприятието поема част санаториалното и курортното лечение  на работниците си, разходите за транспорт, ваучери за храна, както и билети за концерти и театри. Екипите преминават по няколко обучения през годините, което като общ сбор прави 290 дни. Работи се на две смени, като в събота и неделя се почива.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фандъкова: Вслушвайте се в думите на ген. Мутафчийски

Засилени проверки в парковете в София, 5 бона глоба за нарушителите

Фандъкова: Вслушвайте се в думите на ген. Мутафчийски

Столичната полиция е засилила проверките си в парковете и пешеходните зони. Причината е неспазвнето на заповедта за забрана за разходки в паркове и градини. 

От утре пръскат срещу комари в София

От понеделник, 30 март, при благоприятно време, без валежи, ще започне извършването на обработки срещу ларви на комари, съобщиха от Столичната община.