Най-старият действащ мюсюлмански храм у нас - "Ески джамия" в Хасково бе открит днес тържествено след продължил над 1,5 години основен ремонт.

Това се случи в присъствието на много гости - кметът на Хасково Добри Беливанов, зам.- областният управител д-р Стефка Здравкова, посланикът на Република Турция у нас Хасан Улусой, Главният мюфтия Мусафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, председателят на Председателството по религиозните въпроси на Република Турция /ДИАНЕТ/ проф. д-р Али Ербаш, главни мюфтии и висши ислямски духовници от всички балкански страни, всички 20 български районни мюфтии, генералният консул на югоизточната ни съседка в Пловдив Хюсеин Аргани.
Според арабски надпис на взидана на входа на храма плоча, той е построен през 1394 година, като някои източници го сочат и като най-старата джамия на Балканите. През 1968 година тя е обявена за паметник на културата. При генералния ремонт е извършено цялостно саниране на храма, интериорът е украсен с нови дърворезби, дело на майстори от Северна Македония, подсилени и заздравени са основите на минарето.
Това е историческо събитие за града ни. Молитвеният дом бе пред предела на разрухата, каза районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди. Той подчерта, че при санирането е била запазена оригиалната конструкция без да се засяга целостта на историческата ценност. Средствата за ремонта са осигурени от Главното мюфтийство, финансова подкрепа е била получена и от Турция.
Радвам се, че мюсюлманстата общност ще разполага с обновен храм, каза кметът на общината Добри Беливанов. Той напомни, че вярата ни помага в трудни ситуации, движи ни напред и крепи духа ни. Беливанов отбеляза още, че от векове представителите на различините вероизповедания в града живеят съвместно и се уважават взаимно.
Днешният ден е празник не само за Хасково, но и за цялата мюсюлманска общност в България, изтъкна главният мюфтия Мустафа Хаджи. Когато са строили тази джамия преди повече от 600 години, хората са влагали всичко от себе си, влагали са любов, обич и справедливост в тези постройки. Затова те са продсъществували толкова дълго време, добави той и изрази увереност, че наследеното от бащи и деди взаимното уважение, помощ и добросъседство ще продължат.
Председателят на ДИАНЕТ проф. д-р Али Ербаш нарече храма "рядко творение на общото културно наследство на България, Турция и на Балканите" и заяви, че носи и предава на присъстващите поздрави от президента на Република Турция Реджеп Таип Ердоган. Религиозните домове - джамиите, църквите, синагогите, месчитите, манастирите са свещени места, където хората се молят с най-искрени чуства и те трябва да се държат далеч от светските спорове, подчерта Ербаш.
По негови думи подобни реставраторски дейности са добра възможност за сътрудничество между страните ни, като даде за пример ремонта на желязната църква в Истанбул, на покрива на църквата "Свети Георги" в Одрин и облагородяването на тюрбето в кърджалийската джамия. Те са красив пример за взаимното разбирателство между страните, красив израз на приятелството, посочи още Ербаш и пожела да увеличаваме тези красиви примери и заедно да предадем на поколенията културата на мирно съвместно съжителство.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Живописец експериментира рисуване с лява ръка

Етюди на голи тела, рисувани с лявата ръка показа за пръв път пред публика художникът Валентин Дончевски, един от малцината български майстори на четката, които са редовни участници в Парижкия есенен салон на изкуствата.

Издирват 9 от бунтовниците в мигрантския лагер в Харманли

Хасковският окръжен съд обяви за общодържавно издирване 9 от афганистанците, участвали в големия бунт в бежанския лагер в Харманли през ноември 2016-а г.В началото на тази година Харманлийският районен съд призна за виновни 21 афганистанци, трима от които непълнолетни, в извършването на непристойни действия. Както и грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.