0

З а 12-а поредна година Българският културен институт и посолството ни в Прага организират Фестивал на българското кино, който тази година е посветен на 100-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Чехия. Предвид извънредната ситуация, свързана с пандемията от коронавирус, форматът на събитието ще протече изцяло в Интернет пространството.

За 12-а поредна година Българският културен институт и посолството ни в Прага организират Фестивал на българското кино, който тази година е посветен на 100-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Чехия. Предвид извънредната ситуация, свързана с пандемията от коронавирус, форматът на събитието ще протече изцяло в Интернет пространството.

Филмите от фестивала могат да се гледат от територията на цяла Чехия всяка вечер до 24 май с начало 19.00 часа. Така фестивалът от регионален – досега само в киносалоните в Прага, се превръща в национален.

Организаторите се адаптираха към социалната дистанция, наложена от характера на COVID-19, и традиционните срещи на фестивалните гости с публиката ще бъдат заместени от специални видеообръщения на режисьори и актьори от екипите на филмите. Програмата тази година акцентира върху заглавия с комедийна тематика, в които участват едни от най-популярните и обичани български актьори. Зрителите ще имат възможност да гледат премиерни за Чехия наши филми и да видят и други заглавия, показвани в рамките на предишните фестивални издания в пражките кина.

Филмите от 12-ото издание на фестивала ще влязат във всеки дом. Английскоговорящата група в Чехия също ще има възможност да „присъства” на фестивалните прожекции, тъй като всички филми ще бъдат с английски субтитри. Достатъчно е зрителите да посетят страницата на Българския културен институт – bki.cz.

Снощи фестивалът беше открит с прожекция на филма „11 А“ на режисьора Михаела Комитова. Тази вечер ще бъде излъчена комедията на Николай Мутафчиев „Още една мечта“. В сряда идва ред на култовия вече Love.net на Илиян Джевелеков. В четвъртък ще се завърти филмът на Ники Илиев „Живи легенди“. В петък ще бъде показана шеметната комедия „Летовници“ на режисьора Ивайло Пенчев. В неделя, 23 май, проявата ще закрие комедията на Мартин Макариев „Привличане“ с Яна Маринова, Луиза Григорова-Макариев, Александър Сано, Радина Боршош, Койна Русева, Владо Пенев, Башар Рахал и др.