Най-продаваните имоти около София са къщите с 3 спални

Най-продаваните имоти около София са къщите с 3 спални

Засилено търсене има и на партерни апартаменти с дворче

Най-продаваните типове имоти са къщи с 3 спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили в близост до София. Това сочи проучване на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно-висок сегмент в София през първото полугодие на 2021 г.

Новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите. Сделки се сключват в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени.

Друга тенденция, която обуславя динамиката и ръстовете на пазара през първото полугодие, е желанието за преминаване от по-малко към по-голямо жилище. В следствие на ограничителните мерки


нараства търсенето на домове с повече стаи,


за да има пространство за всички членове на семейството, които учат или работят вкъщи.

Предлагането през разглеждания период регистрира 8% ръст и достигна малко над 12,080 жилищни единици, като тези в активно строителство са 3,560. Продължава тенденцията, започнала от началото на пандемията, а именно да намалява броя на проектите, стартиращи строителство - това е един от изводите в последния доклад на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София.

Търсенето през първата половина на 2021 г. е основно с цел покупка на имот за собствени нужди (75%) спрямо имоти закупени с инвестиционна цел (25%).


Купувачите подхождат към избора си на имот прагматично,

преценяват нуждите и възможностите си и сравнително бързо взимат решения. Преобладващата част от купувачите са млади хора и семейства с тexнoлoгични пoзнaния и eĸoлoгични цeннocти, ориентират се към лecнo дocтъпни paйoни c пpиpoдa и дoбpo ĸaчecтвo нa живoт, зони за спорт и допълнителни услуги по поддръжка и управление.

Активното търсене и временно намаляване на предлагането - ефект от здравната криза, доведе до лек ръст при продажните цени от 8%. Средните им стойности при продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 156 000 – 270 000 евро за апартаменти и 270 000 – 486 000 евро за къщи.

Наемите остават без промяна. Те се задържат между 950 – 1600 евро с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2,000 евро при къщите.

Предвид активното търсене и по-бавния темп на ново строителство очакванията са, че


търсенето ще изпревари предлагането в средно-висок и висок сегмент

на жилищния пазар през втората половина на годината. Поради нарастващите цени на строителните материали е възможно някои от проектите с планиран старт на строителството през 2021 г. да бъдат отложени за следващата година. Това в краткосрочен план ще доведе до спад в предлагането и повишаване на цените. Регистрира се определена тенденция при новоизграждащите се жилищни комплекси с къщи - от по-големи къщи към по-компактни, според конкретните нужди на дадено семейство.

При проектите ново строителство елементите на „устойчивото“ строителство ще навлизат все по-масово. Най-често се прилага изпoлзвaнeтo нa възoбнoвяeми eнepгийни изтoчници, ĸoитo ще дoпpинecат зa нaмaлявaнe нa paзxoдитe зa пoддpъжĸa.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.