Най-отровните риби на планетата плуват в Пловдив
3

Най-отровните риби на планетата плуват в Пловдив

32 вида обитатели на морските и океанските дълбини са в аквариума на Природонаучния музей

Най-отровните риби на планетата плуват в аквариума на Природонаучния музей в Пловдив. Това е единствената по рода си изложба, която до момента е гостувала в града на тепетата. Общо 32 вида сладководни и соленоводни риби са в категорията „най-най-отровни в света“.

Това съобщи директорът на музея Огнян Тодоров. По думите му отровните риби могат да бъдат разделени на две групи, такива, които

инжектират отровата в нападателите си

и други, при които отровата може да попадне в организма при консумация.

Рибата камък е сред най-атрактивните, тя е и най-смъртоносната. Отровата в нейните шипове може да умъртви човек за около три часа, като няма антидот. Всъщност за почти всички екзотични отровни риби няма открита противоотрова.

Рибата Скорпион е още една от екзотичните и отровни видове, които плуват в аквариума, от групата на рибите фугу в изложбата има диодон или риба балон.

Изложбата е иновативна, подобна не се е състояла не само в България, но и в други държави. Това, че аквариумът се намира във вътрешността на страната, го прави още по-уникален, защото морската вода и видовото разнообразие в него се поддържат наистина трудно. Общо в него има

56 вида от най-атрактивните риби от цял свят

като последната доставка на екзотични екземпляри е от Шри Ланка, Индонезия, Малайзия, от Индийския и Тихия океан, Червено море. Колекцията е събирана за период от две години и е разпределена в 7 соленоводни аквариума.

Голяма част от рибите са трудно различими и посетителите трябва да се вглеждат внимателно за всяко едно движение. Te много трудно могат да бъдат видени в природата, тъй като повечето са дънни обитатели с изключителен камуфлаж и водят усамотен начин на живот.

„Сред най-атрактивните риби в музея, макар и неотровна, е акулата“, заяви Огнян Тодоров. Той уточни, че в момента се събират дарителски средства за изграждане на 10-тонен аквариум, който да приюти 6-те вида акули, морени и скатове. По проект ще бъде най-големият в България.

Природонаучният музей в Пловдив е най-добрият в България. За последните 8 години той се промени изцяло, като беше направен основен ремонт на сградата, която е от 1885 г. Всяка година хиляди са посетителите от цялата страна, които разглеждат залите с живите пеперуди, различните препарирани животни и 3D Планетариума с интересните филми, които се прожектират. Музеят е с най-много приходи от закупени билети от всички останали обекти в културно-образователни проекти в града, като очакваната сума за тази година е над 250 000 лева.

„Екипът на музея постоянно измисля и реализира нови идеи. Например скоро очакваме

да пристигне лазерният проектор за 3D Планетариума

с което ще се подобри качеството на излъчване. Инвестицията на община Пловдив през всичките тези години е за 5 милиона лева. Надявам се да се завърши и последната стъпка от обновяването, като се приобщи сграда „Лотос“ и се изградят двете оранжерии на Дондуковата градина, за да може всичко да придобие завършен вид“, каза кметът Иван Тотев. Предстои изложбата да бъде допълнена с още 3-4 вида редки и интересни риби, уточни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.