Вижте най-нетрадиционните сватби в Добруджа

Вижте най-нетрадиционните сватби в Добруджа

Сред най-нетрадиционните места за сключване на брак обредниците в Добрич отличават зелените чимшири и артефакти в Стария Добрич; градския стадион в Добрич; скалите на Русалка; двора на археологическия музей във Варна; параклиса на нос Калиакра. Не липсват ритуали на палубата на яхти на пристанище Балчик, сватба на морския бряг край Дуранкулак, където младоженецът довел до обредната маса младоженката от морето с джет.

Арестът на добричкото следствие също е посочено от служителите на ОП „Обреден дом“ в Добрич, в априлското издание на рубриката „Интересни истории от сватбите в Добрич“.

Запомнящ се е и един сватбен ритуал между филипинка и добруджанец. Преди малко повече от 5 години младите хора, планирали да сключат своя граждански брак във Филипините, се оказват пред предизвикателството на едно от изискванията на филипинското законодателство. За разлика от сключването на брак в България, във Филипините е задължително всички младоженци да посещават курс по съвместно живеене, където научават правата, задълженията и отговорностите по време на брака. След обучението успешно представилите се получават сертификат, който е част от комплекта документи за бракосъчетанието. Това обстоятелство възпрепятства организацията на събитието и младоженците предпочели Добрич да бъде градът, в който изреченото заветно „Да“ да бъде част от тяхната сватбена история.

Младоженци си пишат свои сватбени клетви, които изричат по време на ритуала. Тази мода се появява преди 5-6 години. В отделни части на Европа няма сватбена церемония, която да се провежда без заветните думи на младоженците, посветени един на друг. В Япония пък сватбените обещания се обменят не само от младата двойка, но и от двата клана. От това следва, че всички роднини са отговорни за изпълнението на изречените думи.

Сватбеното обещание в Пакистан се дава едва на третия ден от празника. Еврейката, за разлика от младоженеца евреин, не дава обещания пред олтара.

В мюсюлманските страни младоженците не полагат клетва един към друг, свещеникът прави всичко за тях. По време на сватбената церемония той обяснява подробно задълженията на страните.

Интересна е традицията на сватбените обещания в индуизма. Ритуалът е седем стъпки към любимия човек. Всяка стъпка на булката и младоженеца по пътя един към друг се подчертава от важни обещания.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.