Най-малкият студент у нас: Митко на 11 г. от Асеновград учи IT
5

Най-малкият студент у нас: Митко на 11 г. от Асеновград учи IT

Когато е бил на 8 години Димитър e ремонтирал сам училищен компютър, на 10г. програмира първия си робот

Най-малкият студент в историята на страната ни – 11-годишният Димитър Самаров от Асеновград, е всъщност едно най-обикновено дете, което има много приятелчета и освен да учи, има време и да играе. Това твърдят гордите му родители Йордан и Ралица, които обаче не могат да отрекат, че Митко е доста по-различен от своите връстници.

Доказателство за това е фактът, че само на 11г., синът им е издържал успешно изпита ,,Programming Basics" с резултат от 5.59 и става най-малкият студент в Софтуерен университет. Учебното заведение е лицензирано от държавата, казва майката Ралица. По думите й Софт Уни е нова форма на обучение, в която всеки придобит сертификат има европейска  акредитация и тежи достатъчно в IT сферата. „За Митко няма друга алтернатива да следва мечтите си. В държавен университет той може да попадне едва след завършено средно образование, а той в момента дори няма завършено основно! А той настоява дотогава да има достатъчно умения, за да учи програмиране в някои от най- елитните университети в света, мечтаейки да се издържа сам”, твърдят родителите му.

Още когато е бил на около 3 годинки, той е запомнял моментално прочетените му книжки. И ако четящият сгреши дори дума, го е поправял. Така мнозина от близките на семейството си мислели, че на тази крехка възраст, Митко вече може да чете. „Не, той не четеше, а просто беше запомнил текста от 1-2 прочитания. И до момента е така. Благодарение на силната си памет, си научава уроците в училище изключително бързо, след което има време да се занимава с това, което обича”, казва майка му.

Димитър попаднал в Софт Уни случайно. Научил за обучението там и тъй като подготвителният модул бил безплатен, помолил майка си да го запише. Така и станало. Обучението му било предимно онлайн, за да не отсъства от СУ „Княз Борис Първи” в Асеновград, където е в пети клас. След подготвителния курс, поискал да се запише на обучение за първи модул. Явил се на изпита в София, където бил отново най-малкият студент. В семинарната зала квесторът поискал личните карти на всички, а когато стигнал до Митко, детето му показало своята ученическа карта. Последвал въпрос няма ли лична карта и момчето му казало, че няма навършени 14 години. Цялата зала избухнала в смях, който обаче за повечето възрастни присъстващи се изпарил, след като дали задачите. Много от тях си излезли почти веднага, като обяснявали колко били трудни. Митко останал и когато излязъл, казал на майка си, че се е представил сравнително добре. Резултатите от изпита ставали ясни веднага и Митко обяснил, че е изкарал 250 точки от 300 възможни. Така записал обучение по втори модул, изпитът за който ще му бъде в средата на април. Всеки модул е платен, но родителите на детето смятат, че трябва да му дадат шанса да се бори и да защитава знанията си.

„Не ме интересува какво пишат и говорят за мен, аз нямам нужда от слава, нито съм я търсил умишлено. Интересува ме да направя света едно място, в което техниката не да убива хора, а да ги прави по- здрави, успели и добри ! Обичам да следвам мечтите си, не съм страхливец”, заявява петокласникът.

Митко е единствено дете в семейството си. Майка му Ралица е филолог и писател, а баща му е инженер агроном. Семейството има бизнес в сферата на земеделието, а Йордан е известен в бранша на лозарството. В рода им няма програмисти, но пък има добри математици и хора, отдадени на музиката и изкуството.

Още когато е бил в детската градина и в първи клас учителите на Димитър са обяснявали на майката, че синът й е много по-умен от останалите деца. „Такова умно дете не сме имали”, признавали преподавателите. Така още на 7-годишна възраст Митко започнал да посещава клуб „Компютър” в Асеновград с ръководител инж. Полина Симова. Две години по-късно станал председател на клуба, което всъщност го превърнало в най-малкия председател в историята на „Компютър”. Като съвсем малък все искал да разбере как работят различните устройства. Успял да измоли от семейни приятели техните стари и негодни лаптопи. Разглобил ги до частица, след което ги сглобил отново. На 10 години програмирал робот в училището по роботика на инж. Чобанов – НУР. На 8 години е ремонтирал сам един стар училищен компютър, отписан напълно от преподавателите там. С лекота поправял не твърде сложни хардуерни проблеми, но слабостта му била софтуера.

Едновременно с науката Митко не забравял все пак, че е дете. Той не е саможив, казва майка му. Има много приятели, с които се забавлява в свободното си време. Обича да плува, да спортува, да язди, да кара колело и да се забавлява с приятели като всяко момче на неговата възраст. Той не живее ограничен от многото си занимания, защото  притежава прогресивна памет, която му позволява доста бързо усвояване на знания и винаги в седмицата оставя поне един от почивните дни изцяло за себе си и почивка. Обича да пътува, владее свободно английски, проявява интерес към руския език, разказват родителите му.

На 8г. започнал да танцува в клуб по спортни танци „Асеновец” с треньор Дойка Апостолова. В момента партньорка му е Мануела Аргирова. За тези 3 години Димитър има над 25 медала, повече от половината от които златни в категория „Изгряващи звезди”. През 2019г. двойката ще влезе в официалната картотека на Федерацията по спортни танци у нас и ще излезе да танцува на сцена от по-висок ранг.

Рожденият ден на Митко предстои на 24 април. Родителите му отсега не разкриват какво ще му подарят. „Изненада ще е”, казва с усмивка майката.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.