Перфектният работник е роботът, който няма отпуск, не боледува и не иска пари. Това съобщи за „Монитор“ Надя Василева, председател на БГ Стафинг – асоциация на посредническите агенции за подбор. Когато имаме „болен“ пазар на труда, какъвто е българският, с неблагоприятна демографска структура, кризата и проблемите са във всички сектори, заяви още тя.

25 709 са регистрираните безработни за месец юли сочат данни на Агенцията по заетостта. От анализа става ясно, че увеличението на безработните спрямо месец юни тази година е 16%. От Агенцията съобщават още, че безработицата се е увеличила с 9.9 % спрямо година по-рано. За същия месец 24 874 човека са новорегистрираните, а 835 са трайно безработните

С най-голям дял (29.1%) са безработните специалисти в областите на обществото - психологията, социологията, журналистиката и бизнес администрацията, а малко под 20% пък са останалите без работа в транспорта.

Повечето фирми са в „инерцията“ на миналото и начинът, по които се задържаха кадри към днешна дата е несъвместим с исканията и очакванията на работниците.

Категорично кризата за работна ръка е голяма,


няма лоялност, коректност и диалог


Кризата би могла да се намали с внос на работна ръка от чужбина. Наблюдава се революция на работното място, която работодателите не успяват да овладеят, коментира експертът в подбора на кадри Надя Василева.

Най-голям е процентът на безработните хора в трудово-активна възраст от 30 до 49 години – 47.9%. Близо 5 процента са безработните с намалена работоспособност, а 12 % са тези, които са се самоопределили като малцинствени групи.

От данните на Агенция по заетостта става ясно още, че безработните младежи са - 23%. 12 785 човека са освободени от частния сектор. Броят им отчита увеличение с 24.2% спрямо юни 2019 г. и със 17.3% спрямо същия месец на миналата година.

Вече е


практика да се вземат болнични


или да се ползва дълга неплатена отпуска, за да се работи сезонно. Законодателството в България не е адекватно, особено трудовото, и това допринася за кризата на пазара на труда към момента, казват специалистите. Най-големите дупки са в строителството, ресторантьорството и търговията. Ако преди няколко години на пусната обява кандидатстваха по 150 човека, сега са по 12, коментира Ваилева. Според нея за да се излезе от тази тежка ситуация е необходимо да се привличат чужди работници и да се мотивират неработещите към момента.

По темата: работник робот
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Високи доходи режат студенти отличници от стипендии (ТЕМАТА)

Студенти, изкарали отлични оценки, може да бъдат лишени от стипендии заради високи семейни доходи, установи проверка на „Монитор“. От просветното министерство отпускат определена сума към бюджета на университетите за месечните възнаграждения на възпитаниците им, но всяко ръководство само решава какви да бъдат критериите, по които да бъдат отпуснати. Така отличник в един ВУЗ може да получава над 100 лв. всеки месец, но в друг да няма това право, ако доходът на член от семейството му е над 660 лв.

Най-отровните риби на планетата плуват в Пловдив

Най-отровните риби на планетата плуват в аквариума на Природонаучния музей в Пловдив. Това е единствената по рода си изложба, която до момента е гостувала в града на тепетата. Общо 32 вида сладководни и соленоводни риби са в категорията „най-най-отровни в света“.

Полфрийман яхна кампания срещу дискриминацията

Убиецът на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман, който бе пуснат преди месец предсрочно на свобода от състав на Софийския апелативен съд, оглавяван от скандалния шеф на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев, яхна социална кампания.