0

Б ългарската държава чрез министъра на културата Боил Банов откупи най-известния портрет на Александър І Батенберг и ценности, принадлежали на княза, на търг във Виена. Министърът на културата Боил Банов лично е присъствал и наддавал на аукциона, участието на държавата обаче не е било обявено предварително, за да може реликвите да се купят на разумна цена.

Българската държава чрез министъра на културата Боил Банов откупи най-известния портрет на Александър І Батенберг и ценности, принадлежали на княза, на търг във Виена. Министърът на културата Боил Банов лично е присъствал и наддавал на аукциона, участието на държавата обаче не е било обявено предварително, за да може реликвите да се купят на разумна цена.

Картината от 1881 г., предварително оценена на стойност между 12 и 15 000 евро, е придобита за 18 000 евро, а 3-те подноса (два сребърни и един частично посребрен) – от 5000 до 5500 евро всеки. Те ще бъдат транспортирани у нас в петък, придружени от охрана, каза министър Боил Банов на брифинг вчера при завръщането си от австрийската столица. „Предметите са още в аукционната къща, днес (във вторник – б.р.)

ще бъдат заплатени, ще изпратим и реставратор

за да се опаковат както трябва“, обясни той.

Министър Банов разказа, че лично е наддавал в търга, но не знае кои са били другите участници, тъй като мнозина се представляват от подставени лица или наддават задочно по телефона. Той предполага, че в залата може би са разбрали за присъствието на българските представители. „Но ние обявихме, че разполагаме с малко пари и ще се явяваме символично. Това беше целта, за да не се вдига цената, но си беше сериозна надпревара“, изтъкна Боил Банов и допълни, че в подобни търгове, ако се обяви, че участва държава, цената може да скочи в пъти над нормалното. Сега цялото начинание е излязло около 80 000 лева, а можело да коства половин милион, коментира той. Банов бил уведомен от няколко източника за търга на аукционна къща „Доротеум“ преди десетина дни и след като се посъветвал с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов било взето решение да се участва, без държавата да се афишира, за да не се надуват цените спекулативно. Министърът на културата не пожела да разкрие до какви суми е бил готов да стигне в наддаването, тъй като това би повлияло на цените при евентуални следващи търгове с лотове, свързани с България и българската държавност.

Предметите са закупени по предложение на

експерти от Националния исторически музей

където може би ще бъдат изложени подносите, с които Батенберг е бил посрещан в Русе, Берковица, Ловеч. Що се отнася до най-известния оригинален портрет на княза, дело на немския художник Конрад Дилиц (1845-1933), за него НИМ не бил подходящото място. Според министър Банов, всички предмети са с изключителна културно-историческа стойност, тъй като са паметници на държавността. Те идвали от родственици на фамилията, от която не са излизали. „Стана нещо много добро за поколенията, но и за чувството ни за духовност. Всичко е на реална стойност. Парите не са малко, но са нормални за това, което се предлага“, каза по-рано по телефона от Виена министър Банов в ефира на Нова телевизия. Беше страхотна емоция, призна той.

През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото народно събрание за княз на новоосвободена България.