0

М ащабният проект е своеобразно пътуване назад във времето през различни епохи от развитието на човешката цивилизация, случили се по нашите земи.

Мащабният проект е своеобразно пътуване назад във времето през различни епохи от развитието на човешката цивилизация, случили се по нашите земи.

Замислен като мащабен комплекс, разположен в завършения си вид на над 500 декара площ на 33 км от Варна, Историческият парк предлага на българските и чуждестранни посетители интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. На място е пресъздадено развитието на случило се по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство.

Чрез различни интерактивни и сетивно-образователни формати Паркът предлага на посетителите възможност да се докоснат до древни и антични култури, превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм и запълвайки нарастващото търсене за исторически забележителности в световен мащаб.

Тематични занаятчийски курсове, исторически представления и филми, обучения в древни бойни и битови умения, конна езда, теоритични семинари, изложби и точни възстановки на обекти, предмети и начин на живот от миналото ще бъдат представени в петте исторически епохи на разположение на посетителите.

Наред с тях са предвидени и традиционни места за отдих и хранене с ястия по автентични рецепти от антични времена, приготвяни само с натурални български продукти. За допълнително изживяване ще бъде създадена детска зона, киносалон и сувенирен магазин с автентични български възстановки от художници-майстори на артефакти от миналото и много други.

Работата по Исторически парк започна преди повече от 8 години, а от момента на планирането досега са включени над 4 000 души. Атракционът се изгражда поетапно като се планира целият обект в пълна функционалност да бъде завършен през 2022 година. В момента тече изграждането на първата фаза –  халколит, неолит и траки със зона за почивка и езера. Тя ще приключи през пролетта на т. г., когато Паркът ще отвори официално врати за посетители.

Достъпът до обекта ще става посредством заплащане на входна такса или с различни нива на клубни карти, като за момента са пуснати в лимитирани серии „Златна карта“ и „Семейна карта“, които дават огромно ценово предимство на българските им притежатели за 10 години напред.

Освен изграждането на мащабния актракцион, дейностите се разширяват и във вече издадените над 100 комикса, илюстровани книжки и енциклопедии за деца и възрастни, които целят запознаването и обикването на българската история по приятен и забавен начин.

Книжките са преведи на над 7 чужди езика, което съответства с дългосрочната цел за популяризирането на богатата и ценна българска култура по света и промяна на възприятието за българите, както сред чужденци, така и сред самите нас.