Най-добре се прихваща липова фиданка от семе
3

Най-добре се прихваща липова фиданка от семе

Сади се на 5 м от къща и асфалт


Най-добре се прихваща липата, когато е отгледана от семе.

Това разказа пред “Телеграф медиа“ Радослав Радев, зам.-шеф на Държавно ловно стопанство в Балчик.

Стопанството притежава разсадник върху площ от 399 дка и отглежда фиданки за широколистни, иглолистни видове, както и декоративни растения, които могат да бъдат жив плет.

Любопитно е, че някои арендатори в Добруджа използват фиданки от разсадника, за да залесяват площи с цел да предпазят нивите си от снежните бури.

Сребролистна

 


Липата е един от търсените дървесни видове, а в стопанството произвеждат фиданки за разсад основно на сребролистна липа. Истинско изкуство е да се отгледат здрави дръвчета, защото в началото могат да тръгнат добре и след това да загинат. Това е се случва най-вече с растенията, които са отгледани на капково напояване, което ги изнежва и след това в реални условия те много по-трудно издържат и се приспособяват. То е като човек, който е ял само кашички и диетична храна и когато мине на кюфтета и пържоли, стомахът му се стресира, шегува се лесовъдът. Оказва се, че да отгледаш здрава липова фиданка е трудно.

Така е, защото само една седмица в годината се събират семена, които след това да се засадят. Те се берат само във фаза на восъчна зрялост, така че нито семето да е зелено, нито пък да се е втвърдило. Затова всеки ден горските обикалят покрай липите и проверяват семената дали стават за събиране.

 


Провали

 


Поради липса на опит много стопанства се провалят. Една от причините е, че семената не се третират правилно. В балчишкия разсадник, след като се съберат, семената се слагат във влажна пръст. На всеки два дена се обръщат с лопата, иначе могат да мухлясат. Поради тази причина лесничеите добавят калиев перманганат с пресен пясък. В разсадника има двама души, които владеят тънкостите на занаята, а сега синът на единия от тях се обучава в тайните на отглеждането на различни видове фиданки.

 


Кал

 


Например при калпава есен с кал почвата като се трамбова, ще се нацепи, затова липата се слага в пясък, правят се браздички. Липата е вид, който от едногодишна фиданка може да се разсади. Техният опит е доказал, че се хваща, защото си отглеждат растението от семе при сурови условия. Иначе стресът за растенията е голям да се приспособят, ако са изнежени, както когато са гледани например с капково напояване. Често като се сложат в сурови условия, не издържат и загиват. Въпреки че липата може да се разсади и като едногодишна в разсадника работят с двугодишни фиданки.

 


Вегетация

 


Най-добре е дръвчетата да се разсаждат през есента, но зависи и от самата година. Понякога е възможно това да стане през септември, но последните години дори октомври не е подходящ, тъй като вегетацията не е приключила. Ако дръвчето все още е със зелени листа, не е редно да го вадиш, защото може да не се хване. Трябва да му опадат листа, защото ако застуди, при зелени листа те ще дърпат влагата и може да измръзне.

 


Дистанция

 


Много е важно да се знае, че липата е хубаво дръвче, но е и опасна. Радев припомни, че не я препоръчват за озеленяване, освен ако не се насади поне на пет метра от асфалт и къща. Причината е, че с корените си може да ги повдигне.

 

 

 

 

 

 

Дъбът обича явора

 

 

 

 


В стопанството се отгледат различни видове за разсади, включително и декоративни. Целта е да създават смесени гори, защото те са най-здрави и устойчиви. Една от причините ясенът да съхне в района е именно поради еднородните насаждения, убеден е Радослав Радев. По принцип това е районът на дъбовите гори, но в стопанството отглеждат разсад и за няколко вида иглолистни, които се оказват много устойчиви поради начина на отглеждане.

Между дърветата има сложни отношения, те също си приказват, както това правят хората, но това става чрез с химически вещества от кората, листата и корените. Така те могат да си помагат, да са неутрални, но и да си пречат. Така например дъб и липа много се обичат, дъб с явор също е равно на любов. Гледичията е бързо растящ вид, интересен е и много добре се разбира с дъбовете, помага на цера, изпуска азотофиксиращи бактерии. Тя прави рехава корона, а това е добре за дъбовете, които обичат странично засенчване, но пък отгоре да има светлина. Комбинацията от двете дръвчета е идеален вариант. Когато съчетаеш дъба с гледичия, тя го изтегля, но не му пречи да развие правилна корона. Ясенът се харесва с явор и липа. По принцип яворът и липата са универсалните помощни дървета. Но при тях трябва да се съблюдава фактът, че липата и яворът по-бързо израстват и могат да засенчат ясена, затова когато се залесява, вкарват явора втората или третата година.

 

 

 

 Кестен от Тасос отглеждат в Балчик

 

 

 

Един от експериментите, който си правят в балчишкия разсадник, е да завъдят питомен кестен със семена, които са си донесли от остров Тасос. Вземали са семена и от България, от района на Беласица. Проблемът е, че семената на питомния кестен са любими на мишки, червеи и всички гризачи, тъй като са много вкусни. Оказва се, че освен вкусното семе, дървесината на питомния кестен има уникални свойства. Той е развъждан целенасочено, защото от нея са се правели всички каруци и бойни каляски. Като го отрежеш, след две години прави издънка четири метра и се усуква така както искаш. Кестенът се попарва, огъва се и като изсъхне, остава във формата, в която си го навил. Целта в стопанството не е залесяване, а отглеждане на фиданки за озеленяване. Питомният кестен цъфти много красиво, а дръвчето е с изящна осанка.

 

 

 

 В големи количества предизвикват халюцинации
Листата на бука стават за салата

 


Любопитно е да се научи, че дъбът благун носи името си от вкуса на жълъдите, които има. Те са с леко сладникав вкус. По време на войните, когато не е имало достатъчно пшеница, хората са правели брашно от тях. Имат вкус подобен на суров кестен. В онези времена са яли и буков жълъд. Оказва се, че когато са млади, листата на бука също се консумират от хората, защото са нежни и подходящи за пролетна салата, разказват лесовъдите. С тях не бива да се прекалява, защото имат халюциногенен ефект. В района също има бук, но вече му е горещо, което показва, че климатът се променя. В Рогачево са последните букови дървета, където е границата на крайния ареал на Североизточна България за разпространение на бука.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.