Най-добре държавата да купи дома на Яворов (Назаем от Телеграф)

Най-добре държавата да купи дома на Яворов (Назаем от Телеграф)

Нямам претенции към имота, само облигационни искания към собственика

Аз нямам никакви имотни претенции към дома на Яворов. Имам само облигационни искания към г-н Васил Панчев, които ако той издължи, ще си остане собственик на имота. 

Става въпрос за облигационни претенции по главницата, възлизащи на

259 000 €. Останалата част са натрупани законови лихви след преустановяване на изплащането на задължението и натрупани такси и разходи по делата!

Имотът е закупен с кредит – 800 000€ от БЕЛВЮ ПРОПЪРТИС за 720 000€ - 2009 г., и прехвърлен на Великата ложа на старите, свободни и приети зидари в България (ВЛССПЗБ) - сдружение с идеална цел. Беше собственост на около 30 други такива сдружения, в които членуваха близо 2000 души! През 2015 г. сдружението ВЛССПЗБ беше обявено в ликвидация и впоследствие закрито!

По времето 2009-2013, когато аз представлявах собственика (сдружението с идеална цел) закупил имота, финансовите задължения – главница и лихва, се обслужваха в пълен размер и в срок! През периода са плащани и всички прилежащи на имота данъци и такси!

Когато през 2013 г. изтече моят мандат на управление и сдружението беше прието от следващия Управителен съвет, то разполагаше с достатъчно средства и финансов потенциал да погаси всичките си задължения! След 2014 г. то престана да обслужва финансовите си задължения!


Задължения

След отправена нотариална покана за покриване на задълженията през февруари 2014 г. е заведена: Искова молба – 09.04.2015 за

неизплатена главница по кредита - 259 000 €, и натрупани лихви по необслужени задължения до периода на завеждане на исковата молба - 23 000 €.

Впоследствие са натрупани допълнителни разходи по водене на делата и лихви от необслуженото задължение!

След спечелено дело в СГС г-н Панчев обжалва решението в САС. САС потвърди решението на предишната инстанция! Въз основа на тези решения е образуван Изпълнителен лист за принудително вземане на 20.03.2018. По назначение на ЧСИ независим оценител направи оценка – 2 199 600 лева с ДДС.

Васил Панчев обжалва тази оценка и негов оценител направи оценка 2 882 000 лева с ДДС. Взискателят по делото също обжалва от предложения от него независим оценител, който е един от лидерите за оценки на недвижимо имущество и активи – 1 026 360 лева. Обявената оценка е на базата на средно аритметично от трите и значително надвишава предявените от мен претенции!


Тежести

При изтичането на мандата ми на управление през 2013 г. собствеността на сдружението - собственик на имота, беше прехвърлена само с една-единствена ипотека! Нищо повече! Ипотеката е обезпечение по договора за заем и е гаранция, че заемът ще бъде върнат! Ако са натрупани някакви допълнителни тежести впоследствие - на този въпрос трябва да отговорят следващите собственици! Но всичко това е публично достояние в обществените и търговски регистри и всеки, който встъпва във владение, не може да не ги знае!

Няма нищо лошо и необикновено в смяната на собствеността на имота! То може да става чрез директна продажба или чрез продажба на капитала или дружествени дялове на собственика!

Най-доброто, което може да се случи, е държавата да закупи имота и да възобнови работата на музея!Заявеното желание за възбрана на продажбата от страна на Васил Панчев само ще утежни процедурата и оскъпи още цената на имота с допълнителни лихви и такси.

Г-н Панчев повдигна абсолютно провокативни въпроси за съпругата ми, които опита да прокара като несъстоятелни възражения по делата, но нито двете съдебни инстанции, нито многобройните финансови проверки и ревизии са установили каквито и да било нарушения на закона. Това няма нищо общо с темата!!! Цесията е извършена по морални съображения към кредитодателя! Кредитът за закупуване на имота беше изтеглен по мое време!

*Авторът е бизнесмен и стар Велик Майстор на Великата ложа на старите, свободни и приети зидари в България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.