За първи път от 2015 г. кредитът за обединяване на задължения настига този за ремонт, който беше безспорният №1 през последните четири години. В периода ноември 2018 г. - май 2019 г. заявленията за тези заеми са и с най-висока средна сума - 8671 лева. Това показва новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“, подготвено от БНП Париба Лични Финанси.

Интересът към заемите за обединение на задълженията расте постоянно и делът им достигна 31% от молбите, докато кредитът за ремонт на дома, е с дял от около 31,5%. Така например, ако клиентът има потребителски кредити и е купил 2-3 стоки на изплащане, ще трябва да плаща три вноски към три финансови институции на различни дати и за всяка от тях се дължи такса. Освен това, тези три кредита са сключени при различни условия, което затруднява управлението на личния бюджет.

В топ 10 на причините за теглене на потребителски кредити са и: пари в брой, лечение, ремонт на автомобил, семейни тържества и образование. През последните шест месеца средната сума на заявленията за потребителски кредит се повиши с 16%.

Българите най-често кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребяван автомобил. Тези причини формират 74,82% от молбите за периода.

Най-голямо повишение се отчита при кредитите за покупка на мебели - 20% от 3819 лева до 4567 лева. На второ място по този показател са заемите за обединяване на задължения, които нарастват с 19% до 8671 лева. На трето място се нареждат търсените суми на кредитите за пътуване и свободно време - те растат с 18% до 3613.

Делът на онлайн заявленията расте със 7,2% до 41%.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Безконтролно продават месо в интернет

Търговци продават колбаси и месо в интернет без никакъв контрол, показа проверка на NOVA. Суджуци и луканки, произведени в домашни условия, се предлагат свободно в сайтове с обяви. Домашните майстори ни привличат с оферти за конски суджук, магарешка пастърма, телешка луканка, биофиле „Елена” и дори кайма на атрактивни цени.

4 късметлии ще спечелят 50-инчов 4K UHD телевизор от A1

A1 ще зарадва 4 късметлии с нов 50-инчов телевизор. Всички клиенти на компанията, които сключат нов договор или преподпишат стария си за ТВ услуга, включваща Diema Xtra, имат възможност да участват в томбола за 4K UHD телевизор Samsung. Условието, за да се участва в играта, е да се попълни кратка регистрационна форма на a1.bg/diema-xtra, в периода от 9 декември 2019 до 9 януари 2020.

Касова бележка за 55 ст. донесе на старозагорка 50 000 лева от лотарията на НАП

Жителка на Стара Загора ще посрещне Коледните празници с 50 000 лева по-богата, след като името й бе изтеглено на случаен принцип в понеделник в Лотарията с касови бележки на Национална агенция за приходите. Неделина Колева спечели голямата награда в третия, последен сезон на Лотарията с касов бон на стойност 0,55 лв.