0

В 60-годишната история на марката MINI, британският автомобилен производител на премиум коли представя най-мощният семеен модел MINI Clubman John Cooper Works. Новият модел залага на индивидуален стил в компактния сегмент с модерната интерпретация на класическата концепция на Shooting-Brake. Обновеното MINI Clubman John Cooper Works затвърждава позицията си на стилен индивидуалист в премиум компактния сегмент с модифицирания си дизайн, разширената гама от оборудване и модерните технологии при управлението и свързаността.

В 60-годишната история на марката MINI, британският автомобилен производител на премиум коли представя най-мощният семеен модел MINI Clubman John Cooper Works. Новият модел залага на индивидуален стил в компактния сегмент с модерната интерпретация на класическата концепция на Shooting-Brake. Обновеното MINI Clubman John Cooper Works затвърждава позицията си на стилен индивидуалист в премиум компактния сегмент с модифицирания си дизайн, разширената гама от оборудване и модерните технологии при управлението и свързаността.

Гъвкавият автомобил с пет места комбинира типичното за марката удоволствие от шофирането с висока пригодност за всекидневието и за дълги пътувания. Цялостният пакет за динамика, пъргавина и прецизност, базиран на опита на John Cooper Works в моторните спортове, е допълнен със специфични за модела дизайнерски елементи в екстериора, които служат за оптимизиране на аеродинамиката и обтичането на каросерията. Големите отвори за въздух в предната част на колата са ориентирани към повишените нужди на задвижването и спирачната система от охлаждане.

Динамичните възможности се разпознават и по оформените специфично за модела странични прагове, както и индивидуалните задни брони с интегрирани дифузьори. Спойлерите на покрива повишават аеродинамичното притискане при високи скорости. Освен това новото MINI Clubman John Cooper Works е оборудвано с корпуси на външните огледала с оптимизирана аеродинамика. Ексклузивното серийно оборудване и висококачествени опции включват опционално контрастно червено лаково покритие на покрива и корпусите на външните огледала, индивидуалното оформление на страничните светлини в областта на мигачите и логото John Cooper Works на радиаторната решетка и на задния капак.

Централните въздухозаборници на модела са със структура тип пчелна пита. Оформената по нов начин радиаторна решетка на новото MINI Clubman John Cooper Works е разделена от червена напречна лайстна. Освен това комбито е оборудвано с фарове в обновения дизайн на модела MINI Clubman и задни светлини с мотив от линиите на британския флаг. Ексклузивното серийно оборудване на върховия спортист в моделната гама на MINI включва и LED фарове, система за комфортен достъп, MINI Driving Modes и радио MINI Visual Boost, включително 6,5-инчов цветен сензорен дисплей и оформена по нов начин графика на изображенията.

Новите предложения от гамата дигитални услуги MINI Connected подчертават модерния характер, насочен към съвременния начин на живот. Атрактивните опции от програмата от допълнително оборудване и оригиналните аксесоари осигуряват още възможности за индивидуализация на MINI Clubman John Cooper Works. Серийното оборудване Connected Media позволява ползването на множество онлайн базирани услуги на MINI Connected. Като алтернатива се предлага допълнителното оборудване на свързана навигация с комфортно водене по маршрута и допълнителни информационно-развлекателни функции като Connected Navigation Plus с 8,8-инчов сензорен дисплей.

В комбинация с тези опции могат да бъдат ползвани и услугите като данни и информация за трафика в реално време, личната услуга Concierge Service, интернет порталът MINI Online и подготовката за Apple CarPlay. Актуализациите на навигационните карти се прехвърлят директно в автомобила чрез мобилната мрежа.

MINI Clubman John Cooper Works е запазило интериора си с петте пълноценни места за седене. За спортната атмосфера в салона на John Cooper Works допринасят спортните седалки с интегрирани подглавници, спортният волан с функционални бутони, новият селектор на трансмисията и черният таван. Всестранните възможности на новото MINI Clubman John Cooper Works се изразяват в комфорта на возене, предлагането на място и гъвкавостта на функционалното багажно пространство.

Четирите странични врати и петте места за седене, както и гъвкавият багажник зад двете врати отзад гарантират висока функционалност и характерното за MINI оползотворяване на пространството. Освен че е емоционална луксозна кола, обновеното MINI Clubman John Cooper Works е функционално комби, пригодено за всекидневието и за дълги пътувания. В практичното багажно пространство с обем 360 литра се събира чанта с комплект стикове за игра на голф, както и множество покупки, независимо дали от шопинг на дрехи и обувки или от хранителни продукти от супермаркета. При необходимост от по-голямо товарно пространство, задните облегалки се сгъват и вместимостта на багажника нараства до 1250 литра.

Доставя истинско удоволствие от шофирането на пътя и в градския трафик с 306 коня

Под предния капак на новото MINI Clubman John Cooper Works има нов 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с директно впръскване на горивото, който осигурява ненадмината динамика в премиум компактния сегмент. Той е с увеличена мощност със 75 к.с., която сега достига 306 к.с., а максималният въртящ момент е повишен със 100 Нм до 450 Нм и е на разположение още от 1750 до 4500 об/мин. Мощният двигател серийно се комбинира с нова 8-степенна трансмисия Steptronic Sport, включително механичен блокаж на диференциала на предния мост, системата за задвижване на четирите колела ALL4, специфично окачване и допълнителни модификации за подсилване на структурата на каросерията и свързването на двигателя и компонентите на окачването.

Още с натискането на бутона за стартиране моторът дрезгаво изръмжава, за да предупреди, че е готов за брутално ускорение. Двигателят е много пъргав и изстрелва комбито напред още с потеглянето, като ускорява от място до 100 км/ч за феноменалните 4,9 секунди, като в същото време осигурява и впечатляваща еластичност при междинни ускорения. Максималната скорост на новия върхов спортист е ограничена електронно до 250 км/ч. В режим Sport при ускорение моторът издава страховит гърлен звук, а при отнемане на газта, специално настроената спортна изпускателна система припуква и радва слуха с тътена от гърнетата.

Мощният турбодвигател се комбинира с 8-степенна спортна автоматична скоростна кутия Steptronic Sport. Тя превключва светкавично и има функция Launch Control за ускорение от място с оптимизирано сцепление. При бързо изпреварване трансмисията сваля от осма до трета предавка. Новото MINI Clubman John Cooper Works не е толкова лакомо за гориво и в режим Green при спокойно темпо се задоволява със 7 л/100 км, а в града разходът е в рамките на 10 л/100 км. При динамично и агресивно шофиране, консумацията скача до около 12-13 л/100 км.

На пътя новото MINI Clubman John Cooper Works радва хората с бензин в кръвта с директното си управление, наподобяващо усещането за контрол на картинг. Спортното комби завива точно и прецизно, като е много стабилно в завоите. За оптималното сцепление допринася и системата за двойно задвижване ALL4, която подава тягата към четирите колела. Основното задвижване е на предните колела, но при нужда въртящият момент се прехвърля и към задните. Новото MINI Clubman John Cooper Works буквално захапва асфалта и кара водача да се чувства като рали пилот и с всеки завой да увеличава скоростта.

Благодарение на спортното окачване със стабилизатори за напречна устойчивост и адаптивните амортисьори, наклоняванията в завоите са неосезаеми. Комбито вози изненадващо комфортно по павирана настилка и с лекота минава през легналите полицай. При необходимост спира отлично, благодарение на новата спортна спирачна система, включваща 4-бутални спирачни дискове на предните колела, както и 1-бутални дискове на задните колела. За високата стабилност допринасят и спирачните дискове с увеличени размери до 360 на 30 мм отпред и 330 на 20 мм отзад.

Технически характеристики

MINI Clubman John Cooper Works

2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор

8-степенна спортна автоматична скоростна кутия

306 к.с. макс. мощност при 5000-6250 об/мин

450 Нм въртящ момент при 1750-4500 об/мин

4,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

250 км/ч максимална скорост

8,4 л/100 км среден разход на бензин

191 г/км емисии на СО2

79 900 лева базова цена на модела