Най-богатият 1% от населението виновен за най-много въглеродни емисии

Най-богатият 1% от населението виновен за най-много въглеродни емисии

Най-големите богаташи в света, съставляващи 1% от населението на Земята, са отговорни за производството на двойно по-голямо количество въглероден диоксид от по-бедната половина на света. Това се казва в доклад на организацията "Оксфам", публикуван седмица преди провеждането на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

В него се поставя акцент върху данни, събирани между 1990 и 2015 г., период, в който в световен мащаб емисиите са се увеличили с 60%.

Според проучването, най-богатите 10% от световното население, включващо около 630 милиона души, са отговорни за цели 52% от глобалните емисии през 25-годишния период, а най-богатият 1% (обхващащ 63 млн. души) са виновни за 15% от световните емисии за тази времева рамка - двойно повече в сравнение с по-бедната половина на планетата. Докладът констатира още, че увеличението на емисиите, породени от дейността на най-богатия 1%, е и три пъти по-голямо от увеличението на емисиите от най-бедната половина.

В световен мащаб, най-богатите 10% са хората с доходи над $35 000 годишно, а най-богатите 1% са онези, които печелят над $100 000.

"Катастрофалните последици от климатичната криза вече се усещат в много части на света заради икономическата система, която разчита на консуматорството, непрекъснатия растеж и разделя света на икономически печеливши и губещи," коментира Елен Емке, експерт по социални неравенства в "Оксфам-Германия".

По този повоз, докладът, съставен от организацията и Института по околна среда в Стокхолм, предупреждава още,  че неистовото свръхпотребление и пристрастяване на богатия свят към високовъглеродния транспорт изчерпват световния "въглероден бюджет". В тази връзка, организацията призовава за повече вложения в публичната инфраструктура, както и реконструкция на икономиката, така че в климатично отношение да има по-голяма справедливост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.