Иначе родните имотни измамници могат да се похвалят с големи удари. Показателно е, че тяхна жертва става дори фамилията на проф. Борис Спасов, дългогодишен професор по право в Софийския университет. Имотът, станал обект на измамата, на всичкото отгоре се намира съвсем близо до родното МВР. Ставайки дума за това, излиза, че всички сме беззащитни пред имотната мафия. Но наистина ли е така? Преди време все пак правоохранителните органи погнаха един-двама нотариуси и някой и друг адвокат, замесени в такива далавери.
Бива ли обаче да се надяваме друг да мисли вместо нас? Някои с по-стабилни доходи предпочитат имотите винаги да са ипотекирани. Те смятат, че по подобен начин банката кредитор ги пази вместо тях. Наложи ли се обаче да им намерят купувач, за някои от тях нещата малко се усложняват.
Като заговорихме за продажба или покупка на имот, редно е да кажем, че малко от нас си дават ясно сметка колко е сложно да стане това. И, най-важното, колко рискове крие, не само заради имотната мафия. Най-грешното е да се доверим на случаен брокер или агенция от първата видяна от нас изгодна оферта в нета. Повече от сигурно е, че най-евтините неща обикновено ни излизат през носа. Същото като с колите за по 1000 лв., които след това ни гълтат в пъти по-големи суми, за да ги стегнем.
Не бива да забравяме, че обикновените хора много рядко в живота си купуват или продават имот. И за това трябва да се внимава, да се отварят ушите и очите не на 4, а на 44. За това обаче не се иска само воля да стане, но и знания. В масовия случай обаче, хората си мислят, че имотната сделка е като пазара в бакалията, което най-много помага на измамниците. С какъв акъл хора, изкарали пари с тежък гурбет, ги дават на случайни субекти, представящи им се за строителни предприемачи или посредници. Пък след това се влачат по съдилища. И я им върнат имота, я - не. Не напразно народът е казал, че покритото мляко котката не го пие.
Затова когато в развитите страни тръгнат да си продават или купуват имот, не си пускат сами обява в мрежата, а си наемат брокер да им свърши тази работа. Естествено, избягват да се доверяват на случайни агенции, за които не са чували нищо. Подписват и договор, в който точно се описват задълженията на двете страни. И той се спазва, разбира се. Друг е въпросът, че по тези далечни и богати земи законът не е „врата у поле” и брокерите, които са си позволили да измамят клиент, бързо биват поставяни на мястото им.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нашето си е най-хубаво, ама друг път!

Нашето си е най-хубаво! Българинът обича да се бие в гърдите с това. Че образът на патриот не е нищо повече от поза обаче прозира в малките неща. Като във факта, че нашенецът уж всичко родно люби, тачи и милее, но не съвсем.

Скъпото евтино

Евтиното обикновено излиза скъпо. Тази неоспорима истина усетиха върху себе си европейските пациенти, в това число и българският болен.