0

Л юбители градинари използват стари рецепти, за да осигурят здрав и весел пипер. Една от тях е да насадят стръкове бакла сред лехите. Древното растение предизвиквало бърз растеж и здрав пипер.

Любители градинари използват стари рецепти, за да осигурят здрав и весел пипер. Една от тях е да насадят стръкове бакла сред лехите. Древното растение предизвиквало бърз растеж и здрав пипер.

Въпреки че баклата е много спорно растение за храна, вероятно осигурява на любимия пипер добро здраве. Припомняме, че самият Питагор в древността е забранил на учениците си да се хранят с бакла, защото тя можела да предизвика отравяне. По-късно съвременната наука установила, че за определени хора баклата наистина е вредна, защото имат липса на определени вещества в кръвта. Така или иначе баклата в пипера няма да навреди, а може да помогне.

Причини

Няколко са най-важните причини които за пожълтяването на лехите с пипер. Според сайта „Стопанин“ една от причините е прекалено ранното пресаждане в почвата на разсада, когато времето навън е все още твърде студено. На растенията може да се помогне да излязат от този ступор с пръскане с „Новосил” или „Имуноцитофит”.

Засушаване

Чушките понасят зле и недостига на влага. Ако почвата пресъхне, при тях започва да опада абсолютно всичко, а останалото пожълтява. Трябва да бъдат поливани често и обилно, а за да не изсъхва бързо почвата в лехата, можете да мулчирате около тях със слама или с изтръгнатите вече бурени.

Листата на чушките могат да пожълтеят и от липсата на азот, а израстващите нови листа ще бъдат по-дребни от обичайното. Затова веднага след като забележите пожълтяване на листната маса, трябва да подхраните чушките с амониева селитра при поливане – достатъчни са 2 кибритени кутийки селитра на 10 литра вода.

Микроелементи

Друга причина за пожълтяването на листата може да се окаже недостигът на микроелементи. При това положение при разрохкването на почвата между редовете я наторете с малко дървесна пепел – по 1 - 2 чаши на квадратен метър. Това подхранване ще утоли глада на растението за почти всички други елементи освен азота.

Плевене

Много е важно на пипера да се осигури достъп на въздух. Освен плевенето можете да разрохкате почвата около стъблата, не е задължително да се прекопава.