0

Д веста осемдесет и шест произведения на повече от 40 автори включва започналата в Деня на хумора и шегата 1 април 44-та национална изложба „Карикатура“. По време на откриването в понеделник в присъствието на зам.-кмета по културата д-р Тодор Чобанов тържествено, но с намигване бяха връчени и наградите на тазгодишното издание.

Двеста осемдесет и шест произведения на повече от 40 автори включва започналата в Деня на хумора и шегата 1 април 44-та национална изложба „Карикатура“. По време на откриването в понеделник в присъствието на зам.-кмета по културата д-р Тодор Чобанов тържествено, но с намигване бяха връчени и наградите на тазгодишното издание.

Голямата награда на СБХ (пластика „Перо”) получи Валентин Георгиев. Наградата на секция „Карикатура“ към Съюза (пластика „Мишена”) заслужи Майя Чолакова. Наградата на Столична община на името на незабравимия Доньо Донев на стойност 1000 лв. бе връчена на графика Галина Павлова. Наградата на музея „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово, включваща почетен плакет „Светът е оцелял, защото се е смял”, диплом и възможност за гостуване със самостоятелна изложба там, бе присъдена на доайена Милко Диков. Приза „Хриле и копита“ за карикатура на тема „Природа, лов и риболов”, кацна на рамото на друг ветеран на смеха – Георги Чалъков-Чалъчето.

Изложбата бе открита от председателя на секция „Карикатура“ към СБХ Ивайло Цветков, който прави всекидневните сатирични рисунки за в. „Монитор“ и „Телеграф“.