0

Н аграда за кураж във филмовото изкуство получи българското заглавие „Жените наистина плачат“ в рамките на международния кинофестивал в Триест, Италия. Творбата на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова бе представена преди дни на форума, а във вторник вечерта взе голямото отличие на паневропейския фонд „Евроимаж“ и Съвета на Европа.

Награда за кураж във филмовото изкуство получи българското заглавие „Жените наистина плачат“ в рамките на международния кинофестивал в Триест, Италия. Творбата на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова бе представена преди дни на форума, а във вторник вечерта взе голямото отличие на паневропейския фонд „Евроимаж“ и Съвета на Европа.

Към приза има и парична награда, която се равнява на 30 000 евро и ще бъде предназначена за предстоящи произведения на авторките.

Весела Казакова и Мина Милева на фестивала в Триест

„Това ни дава много кураж да продължим и да направим и следващия си филм. Най-голямата награда е, че този филм започна движение“, каза от сцената на фестивала в Триест Весела Казакова, която освен режисьор е актриса и съсценарист на „Жените наистина плачат“. На събитието присъстваха още Милева, както и двете сестри на Казакова – Катя и Биляна, които също участват в заглавието.

„Всъщност, вярваме, че куражът е базата, върху която стъпва киното, за да има силата да отправи важни послания. Кураж, момичета и момчета! Всичко важно се вижда и чува, когато и където трябва“, допълват още от екипа на продукцията.

Статуетката с тежест от 3,5 кг. е създадена от Ева Росано и е присъдена на българките от журито в състав Урсула Мених, Ан Лоран-Делаж и Андрей Танасеску. „Във все по-взривоопасния социален климат, филмът „Жените наистина плачат“ изследва спешната нужда от промяна със свирепа неотложност, цялостност, почтеност и задълбоченост в кино стилистиката. Този боен вик в името на солидарността между жените срещу мизогинията, хомофобията и всички токсични форми на патриархат успява да е едновременно локален и универсален. Авторите умело овладяват необузданата сила на женския актьорски състав от няколко поколения и представят едно кинематографично манифесто, пълно с гняв и нежност, емпатия и хумор. Присъждаме наградата за уникалност на кинематографичния стил на филма и за неговата смелост и решителност.“, гласят мотивите на оценяващите.

„Жените наистина плачат“ проследява историята на група жени от едно семейство. Във филма участват още Ралица Стоянова, Йосиф Сърчаджиев и Мария Бакалова, чиято героиня се сблъсква с нелицеприятната действителност за всеки, заразен с ХИВ у нас.

Българското кино се гордее и с друга награда от 33-ото издание на фестивала в Триест. Най-висока оценка от публиката получи родната копродукция „Мрак“, дело на сръбския режисьор Душан Милич.

Филмът е психологически трилър, чиято история е свързана с последиците от войната в Косово. Копродукцията между Сърбия, Дания, България, Италия и Гърция ще бъде представена пред българската публика на София Филм Фест през март.

Български копродуцент на „Мрак“ е „РФФ интернешънъл“ (Стефан Китанов и Мира Сталева) с подкрепата на Националния филмов център. Оператор е Кирил Проданов („Блаженият“, „Ирина“, „Живи комини“, „Радиограмофон“), а в екипа на филма от нашенци влизат още гримьорката, асистент-операторът и екипът осветители.