0

К ТБ първо е отпускала кредитите на дружествата-заемодатели, контролирани от Цветан Василев, а чак след това са били обосновавани парите и изготвяни договорите за кредитиране. Те самите пък са били абсолютно формални. Това заяви пред спецсъда основният свидетел по делото за източването на банката Бисер Лазов.

КТБ първо е отпускала кредитите на дружествата-заемодатели, контролирани от Цветан Василев, а чак след това са били обосновавани парите и изготвяни договорите за кредитиране. Те самите пък са били абсолютно формални. Това заяви пред спецсъда основният свидетел по делото за източването на банката Бисер Лазов.

Той е бил главен счетоводител на множество контролирани от банкера дружества под общото име „Фирмата“. Източването на трезора е ставало години наред чрез банкови кредити към тези дружества, които веднага били прехвърляни където Василев посочи. „Договорите за кредитиране се изготвяха последващо. Това е едно комбинезонче, дрешка, дадена от банката, за да не се вижда в този момент, че сумите са дадени без основание. Всички знаеха и бяха спокойни, че това са неща на Цветан Василев, а всички бяхме негови служители. Хората, които подписваха договорите са тук. Да кажат, ако лъжа“, заяви Лазов на поредното заседание по делото, на което отговаря на въпроси на подсъдимите и на адвокатите. Лазов разказа още, че е бил свидетел как началникът на Управление „Кредитиране“ в КТБ Георги Зяпков подписва т.нар. инспекторско нареждане за отпускане на кредит без необходимите предхождащи 10 подписа. „Неговият подпис е 11-и и последен, преди това трябва да има подписи на кредитен инспектор, за разглеждане на документи и т.н. Но Зяпков подписваше без тях и едва след това са правени досиета за някои от кредитите, а за други и не са правени“, каза Лазов.

По думите му Цветан Василев всеки ден посещавал офиса на „Фирмата“ след работата си в КТБ и пред него и други свидетели често коментирал директорите в банката. „Беше неприятно, че той обижда хора, които с една ръка издигаше, а с другата мачкаше и унижаваше достойнството им. Василев откровено осмиваше Зяпков, понякога го псуваше и наричаше „Зяпалник“ и че ще черпи този, който му е дал фамилията. Визираше и Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев. Когато го питахме защо не ги маха, отговор не получавахме и нищо не се променяше“, разказа Лазов.

На делото в ролята на разпитващ влезе и един от подсъдимите – бившият изпълнителен директор в КТБ Георги Христов, който попита Лазов защо е ходил при него след връщането си от Виена. Още преди няколко заседания Лазов обясни, че в австрийската столица се е срещнал с Василев в първите дни след затварянето на банката през юни 2014 г. „Срещнах се с теб и ти казах: Всички ние сме измамени, нашият началник, главатар ни предаде. Аз смятам да си кажа истината. А ти отвърна: Аз не знам. Аз не съм сигурен. Аз ще ида на почивка на Витоша. Това ме изуми. Ти отиде на Витоша, а аз в следствието“, разказа още Лазов. След срещата си с Цветан Василев във Виена, където Бисер Лазов разбрал, че банкерът няма намерение да се върне в България и да понесе отговорност за делата си, той споделил какво е чул и видял и с колеги от „Фирмата“, както и с друг от изпълнителните директори в КТБ – Орлин Русев. „Русев ми каза: Аз те поздравявам и отивам на Созопол“, спомни си Лазов. Той бе категоричен, че независимо кой какъв пост е заемал при Цветан Василев, решаващият гласът е бил само на банкера.

„По документи не съм бил ръководител. Не можех да освободя дори шофьор. Формално на баджа пише нещо, но реално бяхме прислужници“, каза още Лазов. Той си спомни и един тежък разговор и обиди към него от Цветан Василев, след който заявил, че напуска. „Казах: Г-н Василев, на мен не ми изнася. Ставам и си отивам. На следващата сутрин се гласях да ида да си взема вещите, но още в 8 без 15 ч. започна да ми звъни секретарката му Светлана Бахчеванова и да ми казва, че ме молел да се видим в офиса на „Фирмата“. Там за втори път ми разви концепцията си за своята бизнесфилософия, как сме едно семейство и никой не бива да напуска“, разказа Лазов.