Наетите офиси в София с над една пета по-малко

Наетите офиси в София с над една пета по-малко

Обемът на наетите офис площи в София през първото тримесечие на 2020 г. е 26 665 кв. м, което е с 22% по-малко в сравнение със същия период на 2019-а и под средната стойност за последните 5 години. Около 40% от наемните сделки от началото на годината са за подновяване на вече съществуващи договори. Това показва доклад на консултантите от Cushman&Wakefield Forton.

Голяма част от наемателите преосмислят или


отлагат планирани разширения на офисите си,

предвиждани релокации, а също и променят бизнес стратегиите си в опит да се справят със ситуацията около коронавируса.

Според доклада, пазарът на офиси в София е изправен пред значително забавяне поради икономическата несигурност и отслабващата бизнес активност, причинена от COVID-19. Липсата на договори за наем за сгради в строеж, които доскоро бяха един от двигателите в сегмента, е сигнал за задържане на търсенето и е предпоставка за плавно покачване на дела на незаетите площи през следващите тримесечия.

В началото на годината свободните офиси се задържат около 10%, но нетното усвояване намалява до 7088 кв. м. Като причина експертите посочват отложени разширения на наематели или забавяне на довършителните работи в новонаети помещения.

В период на задържане на търсенето, офертните цени остават без промяна. На ниво 15 евро/кв. м остават офертите за наемане на офиси клас А в центъра, а в сгради по главните булеварди на София - около 12-14 евро/кв. м.

Очакванията са в близко време и догодина те да бъдат под сериозен натиск през следващата година. Първата видима страна на тази тенденция повишеният дял на незаетите площи, в това число предлагане на площи за пренаемане, както и освобождаване на част от наетите към момента офиси в съществуващи сгради. В ситуация на неизвестност търсенето ще продължи да се задържа, за да позволи на компаниите да се адаптират към новата ситуация.


При предлагането също се очаква забавяне.


За първото тримесечие предлагането на офиси Клас А и Б се увеличи едва с 23 900 кв. м. Към началото на 2020 г. общият обем офис площи надхвърли 2 млн. кв. м, а в процес на изграждане са около 390 000 кв. м. Някои от планираните проекти обаче може да бъдат отложени, като в краткосрочен план е слабо вероятно да започне строителството на нови обекти, прогнозират от Cushman & Wakefield Forton.

Бързо развиващият се бизнес на споделените офис площи е сред най-силно засегнатите от COVID 19 кризата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.