0

З имата принуждава много от шофьорите да бъдат неспокойни при мисълта, че трябва управляват колата си. През зимата има големи разлики в метеорологичните условия, а промяната при сцеплението на сняг и лед могат да изненадат неопитните водачи. Видимостта често е по-слаба, а кишата и суграшицата оказват силно влияние върху управлението на автомобила и спирачния път. Младите шофьори изпитват затруднения, когато се включват в автомобилния трафик. Много от тях карат рядко.

Зимата принуждава много от шофьорите да бъдат неспокойни при мисълта, че трябва управляват колата си. През зимата има големи разлики в метеорологичните условия, а промяната при сцеплението на сняг и лед могат да изненадат неопитните водачи. Видимостта често е по-слаба, а кишата и суграшицата оказват силно влияние върху управлението на автомобила и спирачния път. Младите шофьори изпитват затруднения, когато се включват в автомобилния трафик. Много от тях карат рядко.

Кратките пътувания между дома и магазините не допринасят особено за натрупване на шофьорски опит в зимни условия. Хора, които шофират по-рядко, често имат проблем с различните метеорологичните условия. Шофирането в центъра на града, в задръстване, паркирането и карането по тъмно изглеждат страшни за новите водачи. Особено в зимно време, трябва да бъдете особено внимателни, когато сте в трафика.

Единственият начин да се научите да карате кола и да надвиете страха от снега, е като шофирате повече часове и се упражнявате на хлъзгава настилка. Можете да натрупате необходимата увереност само чрез опит. Празните паркинги например ви позволяват да тествате автомобила си в различни ситуации. Можете също така да се запишете в училище по кормуване дори и вече да имате шофьорска книжка. Трябва редовно да се упражнявате да карате на хлъзгава настилка, за да знаете как ще се държи колата ви ако поднесе.

Спокойното завиване е ключов елемент.

Вместо да се паникьосвате, да скачате на спирачките и да се вдървявате, трябва да следите за подходящите зони, към които да насочите автомобила си и да се опитате да запазите контрол дори и в случай, че нещо ви изненада. Проверката на налягането на гумите от време на време може да изглежда нещо незначително, но всъщност може да се окаже много важна по време на екстремни условия. Гумите с неправилно налягане могат да се държат странно на пътя по време на маневри с висока скорост.

Дори и при по-новите модели автомобили е нужно да знаете как ще се държи колата ви в по-екстремни ситуации. Например, връщането във вашата лента, след като сте изпреварили друга кола, е типичен сценарий за загуба на контрол в зимни условия. Дори и автоматичните системи за сигурност на големи високопроходими модели не могат да поддържат теглото на автомобила на хлъзгав път, ако скоростта е твърде висока. Неопитните шофьори трябва добре да познават автомобила си и да обръщат специално внимание и на гумите. Новите модели гуми винаги ще предоставят по-добро сцепление, а актуалните нововъведения ще ви предоставят по-добро усещане за контрол и безопасност, когато карате по хлъзгави пътища.