Надпис в чест на бог Дионис откриха на Голямата базилика (СНИМКИ, ВИДЕО)
4

Надпис в чест на бог Дионис откриха на Голямата базилика (СНИМКИ, ВИДЕО)

В текста са изредени имената на 45 членове на мистично общество, които са оцелели при готското нашествие, прославят двама императори и искат възстановяване на Филипопол

Надпис от средата на 3 век след Христа бе открит почти случайно на терена на Епископската базилика в Пловдив. Находката е станала факт в късните следобедни часове на 11 юли, след като работници на обекта са повдигнали леко голям мраморен правоъгълен къс, разказа ръководителят на разкопките археологът Жени Танкова.

„Тази стела е преизползвана за настилката на двора на Голямата базилика. И понеже наблюдаваме консервацията и реставрацията, обръщаме всяка плоча да видим дали няма нещичко, като взеха да я повдигат, тъй като от обратната си страна е ползвана като настилка, излязоха красивите орнаменти, които до момента са били в земята. И ние няма как да ги видим. Виждаме само една правоъгълна плоча”, разказва Жени Танкова. След това, когато работниците леко са повдигнали стелата, археолозите са видели част от обработената страна. „Разбрахме, че не е обикновена плоча и младата колега Мария Драганова подпъхна телефона си отдолу и видяхме, че има букви”, обясни Танкова. Веднага на обекта е бил повикан видният ни епиграф Николай Шаранков, който малко по-късно вече е разчел какво е изписано на правоъгълната мраморна плоча.

„Надписът е посвещение на тракийския бог Дионис в чест на двамата императори Валериан и Галиен, издигнат вероятно през 253 или 254 година от членове на общество за провеждане на мистерии на Дионис, които са оцелели след готското нашествие, унищожило града в средата на 3-и век”, каза Шаранков за Агенция Монитор. И явно, след като тези членове на мистичното общество са се завърнали в разрушения от готите Филипопол, при вестта, че има нови императори, с надежда за стабилизиране на Римската империя и за възраждане на града, те издигат този списък.

В текста те изброяват не само имената на 45-те участници в култа към бог Дионис, но и обясняват кой каква длъжност е заемал в мистериалното им общество. „Например, имаме човек, който държи изображението на бога. Или друг, който държи жезъла на бога, трети, облечен с животинска кожа. Имаме такъв, който смесва виното. Въобще, много голям списък от длъжности, който е без паралел. Най-уникалното е, че тук имаме живо свидетелство за опитите на Филипопол да се възроди след това катастрофално унищожение, при което десетки хиляди са били избити, а градът е бил опожарен и унищожен. Тези хора  - 45 души, вярват, че техният бог Дионис и че новите римски императори ще им помогнат да възстановят Филипопол, както е бил преди катастрофата”, разказваше увлекателно Николай Шаранков.

Той вече е превел какво точно пише на стелата, началото на който надпис е:

„За победата, здравето и вечното просъществуване на императорите Публий Лициний Валериан и за Публий Лициний Галиен и за цялото им семейство, за римския сенат и народа на Рим и за градския съвет и народа на Филипопол, посветиха на своя водач тракийския Дионис оцелелите участници в мистериите”.

След този текст се изреждат имената и длъжностите на 45 –те в мистичния им клуб към Дионис, кой е бил ръководителят им, кои са били жреците и всички останали длъжности.

Археолозите са категорични, че новооткритият надпис на големия мраморен къс е бил част от храм, който е бил построен на същото място преди Голямата базилика да бъде издигната.

Това е втори надпис, открит на терена на Голямата базилика, който също беше вид списък на имена и пак беше върху голям мраморен къс, припомни още Шаранков. „Явно тук е имало друг храм преди базиликата и който е бил свързан с императорски култ, тъй като и в двата надписа имаме такива податки. Не е ясно какъв е бил храмът преди базиликата, тъй като този период не е проучен”, обясни епиграфът.  Първоначалната идея, още по време на разкопките, била да се вдигнат изцяло мозайките и да се проучи какво има отдолу, но поради това, че имало определени срокове, нямало време за това. Предполага се обаче, че храмът преди Епископската базилика е бил в чест на бог Дионис и е бил свързан с императорски култ, тъй като има отъждествяване на някои императори с този бог.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.