Над половината от безлихвените кредити одобрени

Над половината от безлихвените кредити одобрени

Търговските банки са приели 20 677 броя искания за безлихвен заем до 4500 лв. От тях потвърдените кредити са общо 11 986 броя, а други 1701 се обработват. Това показват най-новите данни на Българската банка за развитие (ББР) към 13 юли 2020 г.

Одобрените заеми са за близо 50 млн. лв. Средната им стойност е 4200 лв. Продължава тенденцията сред кандидатите да е най-голям броят на наетите на трудов договор – две трети от исканията са на лица на трудов договор, а останалата една трета са на самоосигуряващи се.

Срокът за кандидатстване по програмата за безлихвено кредитиране е до края на 2020 година. Партньори по нея са общо 12 търговски банки. В момента 10 от тях приемат заявления на кандидатите. Това са Алианц банк, ДСК, Инвестбанк, ОББ, ПИБ, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка първи усвоиха финансовия си ресурс по програмата и не приемат нови искания за заеми.

Целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лв., отпускани наведнъж или на три транша от по 1500 лв. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите няма да се дължат такси, комисисионни и неустойки.

След разширяване на мярката вече могат да кандидатстват и граждани с неплатени, но декларирани осигурителни вноски. Самоосигурените лица може да декларират 20% спад в доходите не само за първото, но и за следващи тримесечия от 2020 г., както и не е нужно кандидатите да са в неплатен отпуск в момента на подаване на искането за кредит.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.