Над половината хотелиери със спад на приходите през октомври

Над половината хотелиери със спад на приходите през октомври

През октомври 59.9% от управителите на места за настаняване отчитат спад в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 33.8% посочват, че няма промяна. Това сочат данните от анкетно проучване на Националния статистически институт, проведено с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на бизнеса по време на епидемичната обстановка в страната.

През същия месец 48.3% от тях са смятали да намалят цените на нощувките.  62.3% са имали намерение да свалят цената на пакет услуги, а 51.7 на сто да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации. По отношение на наетия персонал през последния месец анкетата регистрира увеличение на ръководителите, предприели основните мерки: „платен отпуск“, „неплатен отпуск“, „преминаване на непълно работно време“, „намаляване на възнагражденията на персонала“ и „дистанционна форма на работа“. Същевременно местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите за пореден месец вече достигат 27.7 на сто.

48.3% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността си със собствени средства през следващия един месец, 26.2% няма да могат да се справят сами, а 25.5 на сто от анкетираните посочват, че ще успеят „до 100%“.

През месец октомври 49.5% от ръководителите смятат, че ще могат да продължат с настоящата си дейност макар и с намален обем, 29.7 на сто от тях ще продължат да работят, 16.8% пък предвиждат временно да преустановят работата си. Малко над 3 на сто прогнозират, че ще я прекратят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.