На Петковден хиляди миряни от цяла България, Северна Македония, Гърция, Русия и от бившите съветски републики се стекоха в храмовия комплекс Рупите, за да почетат 25-годишнината от освещаването на храма „Света Петка Българска“, построен по волята на пророчицата леля Ванга.

Рано сутринта първа имаше честта да отключи храма оперната певица Красимира Лазарова, която от години живее в Италия. След тържествената Света литургия, отслужена в 11:00 часа от отец Кочев с прочуствени думи се обърна към хилядното множество Нешка Робева. После в манастирския комплекс зад черквата беше открита специална зала с 85 дарени през годините на леля Ванга оригинални икони.

В 14:00 часа започна раздаването на курбана за здраве, приготвен на място, встрани от храма от дарени 9 агнета и едно теле. Телето е дар от 66-годишния Шукри Бекташ от Сандански: „Това, че съм мюсюлманин няма никакво значение. Бог е един и помага на всеки, ако вярваш в него. Дали е църква или джамия – няма значение. Нали все е божи храм. Леля Ванга пък ми беше много близка. Имал съм много срещи с нея - със своите съвети тя неведнъж ми е помагала в трудни моменти за семейството ни“, сподели Шукри, който беше дошъл на Рупите за храмовия юбилей. Всеки дошъл на Рупите мирянин получи от курбана за здраве.

Стотици, които са имали личен досег с пророчицата приживе се запознаваха пред храма и си споделяха спомени от личните си срещи с нея. Чуваше се българска, руска, гръцка, че даже и японска реч.

Безплатния паркинг на храмовия комплекс Рупите беше изпълнен с десетки леки коли и автобуси със софийски, русенски, варненски номера, въобще с автомобили от цяла България, Гърция и Северна Македония.

ХРАМЪТ

Изграждането на храма започва след едно съновидение на пророчицата, при което ѝ се явила самата Света Петка: „Веднъж ми се присъни Света Петка и ми каза: „Искам да дойдеш да живееш в Рупите…“ и ми заръча: „Построй тук същата църква като предишната и я наречи „Света Петка.“ На „Рупите“ Ванга започва да идва още през 50-те години, когато местността била див пущинак. Тя избира това място за усамотение и почивка след като ѝ е подсказано от Силите свише. През 1970 г., по нейна молба мюсюлманинът Шукри сковава дървена барака, после войници от Строителни войски ѝ построят малка къщичка, но едва през 80-те години започва да идва всекидневно и да посреща хората. Тя трайно заживява в къщичката в последните години от живота си.

През 1991 г. Ванга споделя своето желание пред най-близките си – осиновения от нея  Димитър Вълчев, художника Светлин Русев и Нешка Робева: ”Искам с парите, които са ми оставяли хората от всякакви религии и националности да построим храм Божий за човешкото спасение”, им казала тя.

Строителството на църквата  „Св. Петка Българска“ започва в началото на 1992 г. под прякото ръководство на леля Ванга. По настояване на пророчицата проектът е изготвен от архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов.

Градежът на църквата е приет с ентусиазъм и доверие от поклонниците - всеки дарява средства, според възможностите си. Стрителството на храма е поверено по нейно желание на петричанина Кочо Ангов, дългогодишен директор на Домостроителния комбинат в Благоевград. Така с общи усилия само за две години храмът „Света Петка Българска” е построен. Освен основната дарителка,  над 2000 души правят дарения,  от благодарност и почит към леля Ванга. Даренията са от няколко лева до милион - така се събират милиони левове, а по това време инфлацията е още в началото си.     

Изографисването на храма е извършено безвъзмездно от художника Светлин Русев, поканен лично от Ванга. Сама Пророчицата е настоявала да бъдат изографисани хора болни, угрижени, страдащи, отчаяни. Божии чеда, търсещи път и спасение. Иконите на иконостаса Светлин Русев изографисва в същия стил като стенописите. От специален неръждаем метал майстори от София изработват и монтират кръста на купола. Седнала на стол пред храма Ванга присъства на монтирането и с „невиждащите“ си очи прави забележка на майсторите: „Кръста стои малко криво, изправете го“.

В началото на октомври 1994 г., когато храмът вече е построен и трябва да се отвещава, Пророчицата казва: „Ванга е храмът и храмът е Ванга“. Новата по-модерна стилистика, която прилага художникът не се вписва в каноните на Православна църква и божите служители първоначално отказват да осветят храма. Но в крайна сметка конфликтът е изгладен и на 14 октомври 1994 г., Петковден, църквата „Света Петка Българска” е тържествено осветена от Неврокопския митрополит Натанаил в съслужение на архиереи и свещеници.

Две години след като издига храма на живота си, на 11 август 1996 г., леля Ванга си отива завинаги от белия свят, но бялата църква продължава да носи мир и надежда над човешкото отчаяние и болка.

Манастирската част на комплекса е разположена в полукръг около храма, включва 12 стаи с 30 легла, ритуална зала за кръщения и изложбена зала, в която са подредени снимки и вещи на Пророчицата. Стаите за отдих са без телефон, телевизор, интернет... Целта е тук хората да отсядат заради тишината, лечебните горещи извори и себевглъбението – това, на което е държала и Ванга.

Изложбената зала „Ванга“ е част от манастирския комплекс, разположен зад храма „Св. Петка Българска“. Открита е на 14 октомври 2012 г. Изградена е по проект на Светлин Русев. Съдържа фотографии от различни периоди от живота на Ванга, нейни знакови мисли и послания към хората. В преддверието на залата се прожектира документалният филм на журналиста Тома Томов „Тъй рече Ванга“.

„Аз ви кръстих с вода, Той ще ви кръсти с Дух свети” – този надпис стои в центъра на новата зала в храмовия комплекс, наречена „Свещен дом за кръщаване и венчаване”. Тя  се използва и за неделно училище. Иконите, с които е украсена, са изработени по заръка на Ванга от акад. Светлин Русев. Осветена е на 25 март 2017. 

Паметникът на Ванга е едно от последните украшения на комплекса, изработен като дар от скулптора проф. Емил Попов. Той е поръчан от фондация „Ванга“ по случай 100-годишнината от рождението на Пророчицата през 2011 г. Паметникът е с височина 1.80 м, а Ванга е изобразена седнала на пейката до масата, където е приемала нуждаещите се от нейната помощ хора. Скулптурата е изработена от месинг и покрита със сребро. Тя посреща всички посетители на Рупите вляво от мостчето, което води към храма „Св. Петка Българска“.

Мемориалният Кръст, вграден в скалата срещу храма през 2009 г. и поръчан от Фондация „Ванга“ е едно от допълненията към комплекса. Той е направен по заръка на Пророчицата, в памет на загиналите от вулкана Кожух. Кръстът е с размери 40 на 30 метра и се вижда от храма. Направен е от мраморни плочи, поставени в скалата така, че миряните да могат да се изкачват по него. Идеята на скулптора е изкачвайки многото стъпала, човек символично да повтори пътя на Христос към Голгота.

Чешмата с гореща минерална вода е дарена от Снежана Ботушарова, а скулптор е Леда Старчева. Изградена е през 2012 г. и се намира непосредствено до къщичката на Пророчицата.

Скулптурата „Белият гълъб“ е дарение от адвокат Мария Коева за 100-годишнината от рождението на Ванга. Белият гълъб – символ на Святия дух, на Благовещението, на мира и извисената човешка душа, се намира в парка пред храма и напомня на посетителите за тяхното духовно призвание. Ванга казва, че белият гълъб е сакрален символ и когато до човек кацне бял гълъб – това е знак за присъствие и закрила от Небето.

Освен със силното си енергийно излъчване, местността „Рупите“ привлича и с намиращите се на територията ѝ топли минерални извори с високи лечебни свойства - „Водата, която е на Рупите е много целебна. Вълшебна е тази вода. И за пиене става, и за бани.“, казвала е приживе Ванга. Изворите се намират близо под „Кръста“, в горната част на комплекса. Водата, която извира там е 75 градуса със силно съдържание на сяра. Лекува кожни болести, дископатии, жлъчка и бъбреци. Пие се в умерени количества. В горещите им целебни води плуват водни костенурки и рибки. Водата лекува кожни болести, дископатии, жлъчка и бъбреци.     

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини