Над една трета ръст на финансовите мулета у нас

Над една трета ръст на финансовите мулета у нас

По време на тазгодишната кампания, българските правоохранителни органи са идентифицирали 98 „финансови мулета”, което е с 37 повече от миналата година. Жертвите от престъпната дейност също растат, като достигат 72 души или с 28 повече спрямо 2019 г. Установените неправомерни транзакции са 100 броя, като са предотвратени щети на стойност почти 14 млн. евро. Това стана ясно след участие на Българската банка за развитие (ББР) в европейската кампания за противодействие на схемите за изпиране на пари и набирането на „финансови мулета“.

Финансово муле е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между банкови сметки, обикновено в различни държави, като за тази дейност получава комисионна. За набирането на тези лица се използват различни схеми, като например сайтове за запознанства, в които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Също така, чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване, се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора. Важно е да се отбележи, че дори човек да не е знае, че е използван като муле, то той извършва престъпление и може да има тежки последици за него.

Кампанията се провежда за шеста поредна година, като финансови институции и правоохранителни органи от 26 държави се включват в нея. Тя е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол /EC3 – EUROPOL/ в партньорство с Европейската банкова федерация, на която АББ е член.

Тази година са установени над 4031 лица „финансови мулета“ и 227 лица, които ги набират, като действията на правоохранителните органи са довели до арестите на 422 лица, според данни на Европол. В хода на кампанията са инициирани 1529 разследвания. Повече от 500 банки и други финансови институции са помогнали за докладването на 4942 неправомерни транзакции, в които са използвани „финансови мулета“, предотвратявайки щети за 33.5 млн. евро.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.