Двойно ще скочи данъкът на автомобили на 20 години с малък двигател, докато на новите и мощни автомобили ще се намали с една трета. Изчисленията са на асоциация "Активни потребители", докато в момента общините все още не са изкарали сметките си.

Данъците се повишават като процентна стойност около 15% при старите автомобили. Намаление на данъка се отчита при ползването на нови и мощни автомобили. От асоциацията правят предложение в новия Закон за местните данъци и такси с 50% да намалее данъкът на коли, които фабрично са категоризирани като бензин или дизел, а

фактически са на метан или пропан-бутан

което в градска среда намалява отрицателния ефект върху въздуха и гражданите. Същото предложение имаха и депутатите от „Обединени патриоти“ между първо и второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси, но то в крайна сметка не беше подкрепено в бюджетната комисия.

Като неефективен аргумент за високата цена Емил Николов посочи и електромобилите, тъй като само след 7-8 години те се изплащат, но на този етап няма достатъчно изградени колонки за зареждане.
Според Николов има три пропуснати фактора в подготовката на закона. Това са газовите автомобили, които замърсяват най-малко, а ще плащат наравно с дизеловите превозни средства. Отстъплението, свързано с катализаторите. В този случай автомобилите разполагат с необходимите европейски сертификати, но се движат без катализатор.
Николов постави акцент и върху мощността на хибридните автомобили - два двигателя, електрически и двигател с вътрешно горене. Реално замърсяването е само от един от тях, но ще се облага и електрическият двигател, който не създава емисии. Освен субсидии е възможно да бъдат въведени

привилегии като каране в бусленти и улеснение при паркиране

Емил Николов заяви и че за подобряване на качеството на въздуха в страната и големите градове са необходими мерки за извеждане на трафика от най-проблемните зони. Чрез изграждането на инфраструктура може да бъде решен този проблем, но могат да се направят и малки стъпки в краткосрочен план. "Липсата на тангента моментално връща трафика в града и в неговия център", подчерта Николов. По думите му тангентата трябва да има пет или шест възела, а в момента са само два.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Потребителските заеми с 18% ръст за година

Потребителските кредити са в размер на 2.135 млрд. лв. в края на декември 2019 г. Спрямо същия период на 2018 г., те се увеличават с 18% или с 325.6 млн. лв. В сравнение с третото тримесечие на 2019 г., потребителските заеми растат с 64.2 млн. лв. или 3.1%, показва статистика на Българска народна банка (БНБ).

Близо 80 000 фирми отчитат изплатените доходи пред НАП

Близо 80 000 фирми ще отчетат какви доходи са изплатили на служителите си през 2019 г. Такъв е и броят на предприятията и самоосигуряващите се граждани, до които Националната агенция по приходите (НАП) изпрати напомняне за наближаването на крайния срок - 28 февруари - за подаване на справка за изплатените доходи.

Разходите на българина скачат със 160 лева за година (ОБЗОР)

Средният разход на лице през четвъртото тримесечие на 2019 г. е 1670 лв. или това са близо 161 лв. повече спрямо същия период на 2018 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за приходите и разходите на домакинствата.