Над 96% от първолаците в Пловдив приети по първо желание

Над 96% от първолаците в Пловдив приети по първо желание

Над 96 % от 7-годишните, които наесен ще са в първи клас, са приети в желаните от тях училища. Това сочат данните на електронната система за прием на първолаците, която действа в община Пловдив вече трета поредна година.

Първото класиране за прием в първи клас приключи на 5 юни т.г. Резултатите показват, че над 96% от класираните 2871 деца са приети по първо желание. В класирането са взели участие 2923 деца, чиито родители са имали възможност да изберат до 5 желания от 46-те училища в града. От общия брой на обявените 3483 свободни места все още не са заети 612.

За класираните деца предстои записване в училищата до 11 юни. В този срок родителите трябва да представят всички необходими документи за проверка. Не се изискват документи за удостоверяване на критериите за настоящ и постоянен адрес на децата, тъй като проверката е автоматична.

Некласирани са само 52 деца, за които по-голямата част от родителите са избрали само едно единствено желание, и то не е училището, в района на което е регистрирано детето.

Съгласно изискванията на наредбата за прием след второ класиране ще бъде направен анализ на броя на записаните в училищата деца и броя на все още необхванатите и при необходимост ще бъдат завишени първоначално определените с училищния план-прием паралелки. Родителите ще бъдат уведомени за промяната чрез обявяване на актуален брой свободни места за трето класиране.

Анализите на резултатите от първото класиране показват, че в над 80% от училищата са приети всички деца, пожелали прием, независимо от точките, които са събрали. По-голямата част от родителите (71% от класираните) са пожелали детето им да учи в училището, в района на което е адресната регистрация на детето.

В срок до 12 юни включително ще бъдат обявени свободните места за следващото второ класиране, което ще се проведе на 19 юни. В него ще вземат участие все още некласираните деца, както и тези, които не се запишат по някаква причина от класираните, а така също и пропусналите първото класиране. Сроковете за подаване онлайн на заявления за участие в това класиране е 17 юни 2019 г. включително. За подаване на заявления за кандидатстване на хартиен носител срокът е 14 юни 2019 г.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.