Над 900 кандидат-студенти се явиха на последните изпити от предварителната сесия в СУ „Св. Климент Охридски“.

За изпита по химия заявления бяха подали 829 мераклии. Решаването на първия компонент от него – теста, служи за вход в над 20 специалности в Алма матер, сред които „Инженерна физика“, „Химия и информатика“, „Биология и химия“, „Геология“, „Астрофизика, метеорология и геофизика“, „Учител по природни науки в основна степен на образованието“, „Медицинска сестра“.

Желаещите да кандидатстват в специалност „Медицина“ пък трябваше да се преборят и с втория модул - развиването на темата „Строеж на атома“. С успешно положените изпити по биология и по химия бъдещите студенти могат да кандидатстват за специалностите „Фармация“ и „Медицина“.

Сутринта се проведоха още два изпита. Първият бе по физика, за който желаещите бяха 51. Те имаха 4 часа да се справят с тест от 20 въпроса и с решаването на задача, която да провери знанията им за физичните закони. С успешно положен изпит те могат да избират между над 15 специалности, сред които „Квантова и космическа теоретична физика“, „Фотоника и лазерна физика“, „Оптометрия, „Геология“.

57 кандидат-студенти пък бяха подали заявление за събеседването за кандидатите за специалността „Графичен дизайн“. На изпита те трябваше да представят портфолио с авторски творби.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

България отделя 0,1% от БВП за електронно управление

Държавата инвестира 0,1% от Брутния вътрешен продукт за електронно управление, стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на хакерската атака в НАП. В сравнение, страните от Западна Европа инвестират между 0,6% и 0,8% от БВП, заяви директорът на държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков.

Правят нова компютърна гимназия във Варна

Частно училище по компютърно моделиране и компютърни системи, което в момента се намира на територията на Техническия университет във Варна, може да стане държавно. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев, който ще обсъди възможността с представители на Техническия и Икономическия университети.

Контейнери за стари дрехи ще има и в Русе

Контейнери за стари дрехи ще се появят скоро и в Русе. Общинските съветници одобриха на днешното заседание договор за сътрудничество между общината и дружеството „Хюманита“ за събиране и употребяване на текстил.