Над 81млрд. евро ще получи Испания от Брюксел по Механизма за възстановяване и устойчивост

Над 81млрд. евро ще получи Испания от Брюксел по Механизма за възстановяване и устойчивост

На Испания ще бъдат отпуснати Испания ще получи 81 606 700 000 евро директна помощ от Брюксел по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, след като планът, предоставен от правителството, получи одобрението на Съвета по икономически и финансови въпроси (ECOFIN), съобщи БНР.

Първите 9 милиарда на страната ще бъдат преведени още този месец, а до края на година се очакват още 10 милиарда. През 2022 година са планирани да бъдат изплатени 27 милиарда евро. Останалата част от средствата ще се получават през 6 месеца в продължение на няколко години.

От всичките държави членки на ЕС само Италия (81 740 600 000 евро) ще получи повече средства за преодоляване на последствията от пандемията от Covid-19.

Третата държава е Франция с близо 44 милиарда, а четвърта е Германия с 29,603 млрд. евро. В тези суми влизат и средствата, отпуснати по линия на помощта за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа (REACT-EU), и на други европейски програми и фондове като „Хоризонт 2020“, InvestEU, развитието на селските райони и Фонда за справедлив преход.

Съгласно изготвения от правителството План за възстановяване, те ще бъдат инвестирани в 26 програми, сред които устойчива мобилност, рехабилитация на жилища, насърчаване на малки и средни компании, модернизиране на публичната администрация, развитие на селските райони и борба с климатичните промени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.