ГИТ отчете: Над 800 души хванати да работят без договори за 5 месеца

ГИТ отчете: Над 800 души хванати да работят без договори за 5 месеца

822 на брой са установените случаи на хора, работещи без трудови договори за петте месеца на 2020 година, като 205 от тях или 25% са на строителни обекти. Това съобщиха от ИА „Главна инспекция по труда“.

В същото време проверките в строителството са малко над 10% от всички - 1520 броя проверки при 12 400 броя общо, разясняват от ГИТ.

Само за три дни инспектори установиха 31 случая на работещи без трудови договори. Проверени са 54 на брой строителни обекти, на които са полагали труд 420 работници на 87 фирми. Засилен контрол в сектора се осъществява и на територията на цялата страна.

Строителството, заедно със селското стопанство, ресторантьорството, хотелиерството и търговията са идентифицирани като едни от най-рисковите по отношение на недекларирания труд. С цел превенцията му в плана за дейността на Инспекцията по труда ежегодно се планират специални мерки и кампании, гарантиращи засилен контрол в рисковите сектори и икономически дейности, съобщават от ведомството. От тази седмица, с официалния старт на летния сезон, се засилва и контролът в морските курорти.

"Работещите без трудови договори губят право на социална закрила. Те могат да бъдат освободени от работа по всяко време, без право на обезщетения по Кодекса на труда и от държавното обществено осигуряване", казаха още инспекторите по труда. Не могат да претендират и за неизплатени възнаграждения. От ИА „Главна инспекция по труда“ очакват в бъдеще работниците и служителите да търсят повече информация за правата си, след като заради полагане на недеклариран труд някои от тях останаха без социална закрила по време на коронакризата.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.