Над 80% от новите коли на лизинг

Над 80% от новите коли на лизинг

Обзавеждането и машините за бизнеса сред любимите покупки

Над 80% от новите коли у нас се купуват на лизинг, научи „Монитор“. Българите прибягват до лизинг основно при купуването на нов автомобил, машини и оборудване за бизнеса, смята кредитният консултант Тихомир Тошев. „Това е една сериозна и по-скъпа покупка - може би над 80% от новите коли се купуват по този начин“, каза Тошев, като изтъкна, че някои си взимат и коли втора ръка на лизинг.

Според финансовия анализатор Иван Стойков обаче най-често купуваме на лизинг техника, домашно обзавеждане и автомобили. Основно предимство е, че ако няма достатъчно собствени средства, може да

разсрочим погасяването на сумата във времето

каза Стойков. Той предупреди, че лизингът е вид кредит и ако има просрочена вноска, тя ще влоши кредитната ни история в Централния кредитен регистър (ЦКР) и съответно кредитния рейтинг. Предимство е, че при купуването на автомобил може преди края на срока за изплащане ние да вземем друг подобен актив. „Може да се купи по-нов модел автомобил, като се доплати разликата“, завърши финансовият анализатор. От друга страна, до кредит се прибягва, когато се купува черна или бяла техника като телевизори, хладилници, което е тип стоков кредит и също дава отражение на кредитната ни история.

Лихвите по лизингите за купуване на нов автомобил се движат между 3-4%. Спрямо 5-7 години по-рано това е поне двоен спад в нивата на лихвата, каза още Иван Стойков. Той изтъкна, че е попадал и на оферти за лизинг при лихва 2.5-2.75%, или 2.95-3%.

При стандартния потребителски кредит лихвените нива са между 5-6%. „Това са 1-2 пункта в полза на лизинговата схема“, допълни Стойков, като изтъкна, че за разлика от кредита за купуване на кола, при лизинговите оферти има допълнителни разходи. Това е задължителната застраховка автокаско или пък техническото обслужване в сервиз, посочен от лизингодателя. „Има разходи, които няма как да бъдат избегнати, но не е задължително те да правят лизинга по-скъп“, изтъкна Стойков. Така например, ако купуваме автомобил за 50 000 лв., то последните 5000 може да бъдат внесени в края на периода, като така ще имаме

по-малки месечни вноски

Това обаче може да създаде предпоставки за финансови затруднения, тъй като не всеки предвижда, че в края на периода трябва да даде повече пари.

Според кредитния консултант условията по лизинговите схеми са се подобрили. Оскъпяването при автомобилите е между 2.5-4.5%, а самоучастието се запазва на 10-20%. И Тошев, и Стойков обаче предупредиха, че при лизинга собствеността се прехвърля едва когато е платена и последната месечна вноска. Докато, ако купуваме например лаптоп на изплащане, то той вече е наша собственост още след като го вземем от магазина или куриер ни го достави у дома.

Новите договори нагоре с 6.9% за година

Новите договори за финансов лизинг са в размер на 4.075 млрд. лв. през последното тримесечие на 2019 г. Това е ръст от 6.9% или 262.5 млн. лв. само за година. Спрямо края на третото тримесечие на предходната година те нарастват с 14.9 млн. лв. или с 0.4%, показва статистика на Българска народна банка (БНБ).

Сключените през четвъртото тримесечие на миналата година нови договори за финансов лизинг са на стойност 522.2 млн. лв., като за година те са с 25.5. млн. лв. или 4.7% надолу. С най-голяма стойност са вземанията за леки автомобили (1.631 млрд. лв. или 12.8% ръст на годишна база), следвани от тези за товарни и лекотоварни автомобили (1.331 млрд. лв., 6.6% ръст). Трети са лизингите за машини, съоръжения и индустриално оборудване, които се равняват на 852.9 млн. лв., или 11.4% нагоре. Финансовият лизинг от фирмите е 3.384 млрд. лв., а от домакинства и от фирмите, които ги обслужва, са 672.3 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.