Над 700 фирми одобрени за държавните грантове

Над 700 фирми одобрени за държавните грантове

Общо 733 малки и средни предприятия (МСП) са одобрени по Програмата за портфейлни гаранции, чийто гарант е Българската банка за развитие (ББР). Последнните данни към началото на ноември сочат, че има 781 броя кредити на обща стойност 103.4 млн. лв., които престоят да бъдат гарантирани от държавната банка. Това посочва министърът на икономиката Лъчезар Борисов в писмен отговор на депутатски въпрос.

От икономическото министерство обясняват разликата в числата с това, че предприемачите теглят по няколко заема наведнъж.

„Възможно е един клиент да има повече от един кредит по програмата, при това в повече от една банка, като се спазва изискването за максимален размер на индивидуална експозиция от 300 000 лв.“, пише министърът в документа.

Припомняме, че мярката действа за микро, малки и средни предприятия, които могат да кандидатстват за заеми до 300 000 лв., гарантирани от ББР. Преди няколко седмици обаче обхватът на програмата бе разширен, като вече и големите предприятия ще могат да подават заявления. Причина за разширението е проявеният интерес и от по-големи предприемачи, които досега бяха извън обхвата на антикризисната мярка. Промяна има и в размера на заемите - малките фирми вече ще могат да заемат не 300 000 лв., а 1 млн. лв. Лимитът на гаранционните плащания се вдига наполовина. Така държавната банка се ангажира да прави гаранционни плащания към търговските банки в размер на до 50% от гарантираните портфейли от кредити по програмата. Като резултат от промяната по лимита на гаранционните плащания, очакваният портфейл кредити вече е в размер на 1.25 млрд. лв. Срокът за кандидатстване се измества до 23 юни 2021 г., а този за включване на кредити в гарантирания портфейл - до 30 юни 2021 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.